Joan Güell, 198 08028 Barcelona

Cardenal Carles

tornar

         Missa en sufragi del cardenal Carles a la Residència Sacerdotal de Sant Josep Oriol

 

         El dijous dia 9 de gener de 2014, a les 11 hores, es va celebrar una eucaristia a la capella de la Residència Sacerdotal de Sant Josep Oriol en sufragi del cardenal Ricard M. Carles, que fou bisbe de Tortosa i després arquebisbe de Barcelona durant 14 anys.

         Presidí la concelebració Mons. Pere Tena, bisbe auxiliar emèrit de Barcelona, resident a la casa, el qual va concelebrar amb Mn. Joan Rodríguez, director de la Residència, i amb Mn. Francesc Raventós, rector emèrit, i amb una cinquantena de preveres residents; alguns no varen poder participar en la missa perquè estaven atenent, en aquella hora, els ministeris que realitzen en diverses parròquies i altres obres de l’Església.

            Per a la celebració es varen triar unes lectures especialment relacionades amb el ministeri del cardenal Ricard M. Carles: la primera lectura fou la de la segona carta de Sant Pau a Timoteu 2,8-13, i l’evangeli fou el de Joan, 17,20-26, un fragment del conegut com a “discurs sacerdotal”. El Salm responsorial cantat fou el Salm 22, “El Senyor és el meu pastor”.

         Mons. Pere Tena, a l’homilia, va remarcar especialment  la importància de l’exhortació de Pau  Timoteu, “no t’oblidis de Jesucrist, ressuscitat d’entre els morts. Aquesta és la bona nova que jo anuncio i per ella haig de sofrir fins al punt de trobar-me encadenat  com si fos un malfactor”.  Davant de la missió de portar aquest Evangeli, tota la resta, les contradiccions i les tribulacions que els servidors de l’Evangeli puguem sofrir és secundari, va dir Mons. Pere Tena, que va afegir: “El cardenal Carles va portar l’Evangeli sobre les seves espatlles, com manifesta aquell ritu tant significatiu de l’ordenació episcopal (i recordo que fou ell precisament qui em va posar l’Evangeli sobre les meves espatlles durant el ritu de la meva ordenació episcopal).

Mons. Tena també va recordar les iniciatives realitzades a la diòcesi de Barcelona pel cardenal Carles per a fer present l’Evangeli en la societat actual i per al foment del diàleg entre la fe i la cultura i va demanar que preguem a fi que continuïn donat fruits.

Comentant la lectura evangèlica feta, va recordar que el lema episcopal del cardenal Carles era aquest: “Ut omnes unum sint”, una de les frases de la coneguda com la “pregària sacerdotal”, en la que Jesús demana la unitat del seus seguidors. Aquesta unitat s’expressa tant en l’àmbit de l’Església particular, en la comunió dels bisbes, els preveres, els diaques i de tots els fidels cristians, com en l’àmbit més ampli de la comunió entre les diverses Esglésies particulars i també en l’àmbit ecumènic. “Preguntem-nos tots com treballem per afavorir la comunió, cosa sempre difícil perquè la nostra individualitat pesa molt”, va afegir Mons. Tena.

Mons. Tena va acabar invitant a tots a donar gràcies al Senyor, seguint la litúrgia dels difunts, per tots els favors fets al cardenal Carlos durant la seva vida mortal, recordant que ell que va voler el bé de les persones, amb discreció i amb noblesa, i va ser molt delicat en el tracte amb les persones. I va fer una darrera invitació a pregar per tots aquells que van col·laborar amb el cardenal Carles en el mateix ministeri apostòlic al servei del Poble de Déu i que el varen precedir en les estances eternes.

La celebració es va cloure amb el cant del “In paradisum deducant te angeli”.