Joan Güell, 198 08028 Barcelona

Periodista Foix

“El Papa Francesc revela una gran talla moral, també per als no creients”

 

El periodista Lluís Foix parla sobre el Sant Pare a la Residència Sacerdotal

 

 

            “El Papa Francesc reval una gran talla moral, també per als no creients”, va dir el periodista i escriptor Lluís Foix, que el dimarts 14 de gener va pronunciar una conferència a la Residència Sacerdotal de Sant Josep Oriol, dins de les activitats que s’hi celebren cada dimarts i que coordina mossèn Manel Tort.

            El Sr. Foix, que fou presentat per Mons. Sebastià Taltavull, bisbe auxiliar de Barcelona, va iniciar la seva exposició dient que, en el món actual, tan complex i mòbil, la figura del Papa Francesc representa un repte i alhora una oportunitat. Fent referència al fet que una figura així arribi al Papat, va citar un intel·lectual català que li havia dit, amb un punt d’ironia, que potser calia pensar que l’Esperit Sant és el que assisteix els cardenals reunits en el conclave...

            Sobre l’Església actual, el conferenciant va dir que la renovació eclesial arrenca del fet del Concili Vaticà II, que permet dir que l’Església no s’ha allunyat de Crist i que té la voluntat d’apropar-se a la gent en esperit de servei, tant als fills de l’Església com a tots els homes i al món d’avui. Respecte als errors i pecats en què puguin caure els homes de l’Església, va dir que “no hem de tenir por de demanar perdó, perquè demanar perdó no disminueix la categoria de les persones, sinó que les enalteix”.

 

            Els gestos i les paraules de Francesc

 

            A continuació analitzà alguns dels gestos i les paraules emblemàtiques que han suscitat l’interés dels mitjans de comunicació laics del món,  en nomenar alguns d’aquests el Papa Francesc com a personatge de l’any 2013. Entre els gestos, remarcà el de voler viure a la residència Santa Marta i no a l’apartament pontifici, per tal de no aïllar-se de les persones del seu entorn, i fets com la seva intervenció davant del conflicte de Síria i la seva possible extensió, demanant coses com la pregària i el dejuni.

            Entre les frases emblemàtiques utilitzades pel nou Papa, va comentar-ne algunes com aquestes: “l’Església com a hospital de campanya”; “el confessionari no ha de ser una càmara de tortura”; “el sudari no porta butxaques”; “ningú no es mor la vigília”; el tant comentat “quiero lío”, o “l’avortament és un fet horrorífic”, pronunciada, aquesta darrera, durant l’audiència anual al Cós Diplomàtic acreditat el passat dilluns 13 de gener.

 

            El document  programàtic del pontificat

 

            La segona part de la conferència va estar dedicada remarcar alguns dels punts fonamentals de l’exhortació apostòlica L’alegria de l’Evangeli,en especials els números 53. dedicat al creixement de les desigualtats i els efectes nocius d’una “economia que mata” (paraules del Sant Pare). També va fer referència als nn. 93-94 i 203, entre altres, en els que el Papa critica el neopaganisme de la societat actual i al seu pelagianisme o neopelagianisme d’un món immanentista i antropocèntric, que ha caigut en el que Francesc anomena “la mundanitat espiritual”, que es manifesta en actituds narcisistes, autoreferencials i autosuficients. Un món tancat a Déu, mentre que Francesc té molt clar que la fe en Déu exigeix un compromís en favor de la justícia i dels pobres del món.

            Mirant el món actual en el que Francesc ha de realitzar el seu ministeri, el conferenciant va remarcar que hi ha una crisi de la fe, però també un desvetllament religiós, com ho evidencia el fet que a la Rússia actual un 85% de la població manifesti que creu en Déu.

            Mirant al present, el conferenciant va dir que Francesc té el repte del diàleg amb els musulmans i que l’interés creixent que suscita la figura del nou Papa és un signe que revela que l’Església no és només una obra humana, sinó que en ella hi ha la llum de l’Esperit Sant, com li havia dit aquests dies un intel·lectual català. 

 

Fotos