Joan Güell, 198 08028 Barcelona

Exequia Mn. Francesc Tena

La missa exequial en sufragi de Mn. Francesc Tena va celebrar-se el dia 2 de febrer de 20125, festa de la Presentació del Senyor, a la parròquia de Santa Maria del Remei a les 10 hores. La capella ardent fou instal·lada el dia anterior per la tarda a la sala Joan Pau II de la mateixa parròquia, i fou visitada per molts sacerdots de la propera Residència de Sant Josep Oriol i per nombrosos fidels de la parròquia.

            La missa exequial fou presidida pel Dr. Lluís Martínez Sistach, cardenal-arquebisbe de Barcelona, que concelebrá amb 16 preveres, entre els quals hi havia l’actual rector de la parròquia, Mn. Pere Montagut, i el delegat de Pastoral Sagramental i Litúrgia, Mn. Joan Obach. Assistiren al cardenal els diaques Mn. Ramon Ollé i Mn. Josep Vidal i participà en la celebració el diaca Mn. Josep Urdeix, col·laborador durant molts anys de les tasques dels germans Pere i Francesc Tena en el Centre de Pastoral Litúrgica de Barcelona. Els familiars i els fidels ompliren completament el temple situat a la plaça de la Concòrdia.

            Les lectures bíbliques foren les de l’Apocalipsi 21, 1-7 i de l’Evangeli de sant Joan 6, 51-58. El Sr. Cardenal pronuncià l’homilia en la qual destacà “el ministeri llarg, generós i fidel desenvolupat per mossèn Francesc Tena i donà gràcies a Déu pels 93 anys de vida del sacerdot difunt i els 65 de ministeri sacerdotal.

            El cardenal desenvolupa sobretot tres conceptes:1. Acció de gràcies a Déu pel do de la vida i el do de la fe, perquè el sacerdot és “un home de Déu, un servidor de la fe, un missioner sense sortir d’aquí, perquè tots els països d’Europa són avui terrenys de missió”. 2. Acció de gràcies perquè  Crist ha fet dels sacerdots ministres de l’eucaristia, i gràcies a aquest sagrament “ens acompanya sempre i, com a membres de l’Església, mai no estem sols”. 3. Acció de gràcies a Déu pel do del ministeri sacerdotal, invitant els presents a demanar en la pregària sants sacerdots al servei del Poble de Déu. “Gràcies, Mn. Francesc –acabà dient el cardenal- pel teu llarg ministeri sacerdotal, gràcies pel seu servei a la diòcesi. Enmig dels teus feligresos, en nom de tots, et dic: gràcies!”

            Abans de les pregàries de darrer comiat del difunt pronuncià unes paraules Mn. Pere Montagut, rector de la parròquia del Remei donant les gràcies al Sr. Cardenal per presidir la missa exequial i al mossèn difunt per haver estat durant tants anys “la transparència de l’únic sacerdoci de Crist com a rector de la parròquia i per tot el bé fet als parroquians com a fidel servidor de Jesucrist”.

            La celebració acabà amb el cant gregorià “In paradisum deducant te angeli” i amb el cant, per tots els assistents, de la “Pregària a la Verge del Remei”: “Déu vos salve, Verge Immaculada, Verge Santa del Remei... I feu vingui la gràcia de Déu, ben abundosa, sobre aquest poble fidel, sobre aquest poble fidel”.

Paraules de Mn. Pere Montagut, rector de la parròquia de Nostra Senyora del Remei, sobre el seu antecessor, Mn. Francesc Tena Garriga, al final de la missa exequial celebrada a dita parròquia el dia 2 de febrer de 2015, a les 10 hores:

 

            Donem les gràcies al Sr. Cardenal Arquebisbe per voler presidir aquesta missa exequial. La nostra oració ha estat avui, en la veu de l’Església, l’expressió més elevada de l’esperança cristiana  sostinguda per la llum atractiva del misteri pasqual.

            El testimoni sacerdotal de Mn. Francesc Tena, a la nostra parròquia de Santa Maria del Remei, ha estat fidel i fecund. Els 42 anys de ministeri pastoral exercit entre nosaltres  (del 1964 al 2006) ha donat a moltes generacions de feligresos l’ocasió de copsar la transparència de l’únic sacerdoci de Nostre Senyor Jesucrist que, perpetuat en l’Església pels seus ministres, fa possible l’obra perenne de la salvació.

            Amb la seva marxa a la Residència Sacerdotal de Sant Josep Oriol trobà uns anys de serenor humana i de pau espiritual. Sens dubte, que la Providència volia preparar-lo per assumir la dolorosa mort dels seus més estimats Manel, Montserrat i Pere.

            Ara, amb el Remei de Santa Maria, desitgem que pugui caminar, perdonat i lleuger, a la desitjada comunió del Crist immortal i gloriós. I nosaltres, poble fidel, no ens cansem d’agrair, amb els seus familiars i amics, els beneficis sovint secrets però certament immensos del treball que els bons servidors de l’Evangeli han sembrat amb el cor eixamplat a la mesura del Bon Pastor. Descansi en pau.

 

                                                           Mn. Pere Montagut      

 

Record poetic del Mn.

 

Mn. Joaquim Vives, un dels sacerdots residents, ha volgut també dedicar una poesia a Mn. Francesc Tena, que marxà cap a la casa del Pare el mateix dia que Mn. Juan-Torres. La poesia diu així:

           

Has passat per eix món estimable,

tan discret, pietós, disposat,

has viscut i has parlat, sempre amable,

perdonat, beneint, amb bondat.

 

Als teus llavis un sí de veu clara,

en ton rostre la pau del Senyor,

en els ulls la mirada del Pare,

en les mans la fermesa, el conhort.

 

Ai, Adéu, fins al cel bon prevere,

omple el pot d’aquell goig infinit,

i amb els teus i el germà el bisbe Pere

dóna’ns força i un cor ben ardit.

 

                        Mn. Joaquim Vives