Joan Güell, 198 08028 Barcelona

Memoria 2016

         

MEMÒRIA *

 

de   la

 

 

RESIDÈNCIA  SACERDOTAL

 

SANT  JOSEP  ORIOL

 

-   ANY  2016 –

 

******************

 

 

 

Mn. Josep Serra i Colomer

nou director de la Residència

 

 

 

 


PRESENTACIÓ

 

        Un any més presentem la Memòria anual de la Residència Sacerdotal Josep Oriol, en la qual es deixen escrits els principals esdeveniments que s’han esdevingut en aquesta Institució diocesana en els dotze mesos de l’any 2016. Són un conjunt de dades i de fets que pretenen retratar la vida comunitària i familiar dels sacerdots jubilats de les diòcesis de la Província Eclesiàstica de Barcelona.

 

         Entre tots els fets esdevinguts cal destacar el nomenament de Mn. Josep Serra i Colomer com al nou director de la Residència després de la interinitat de dos anys del rector jubilat, que van seguir a la dimissió de Mn. Joan Rodríguez, nomenat rector en substitució de Mn. Francesc Raventós el 12 de desembre de l‘any 2013, i que per causa de malaltia i per la dificultat de compaginar aquest ministeri amb el de Director Espiritual de Seminari Conciliar de la diòcesi de Barcelona va renunciar al càrrec el 31 de juliol del 2014.

 

         Nomenat pel Sr. Arquebisbe per aquest càrrec de director, Mn. Josep Serra va ser presentat a la Comunitat de preveres de la Residència el dia 16 d’agost i començà a residir-hi el dia 6 de setembre, iniciant-se amb ell la nova estructuració de la Residència Sacerdotal, el fet més important esdevingut aquest any i que tindrà una repercussió en la vida dels residents com s’explica en el capítol cinquè d’aquesta Memòria.

 

         També sobresurt en aquesta Memòria la vivència de l’any de la misericòrdia que va ser proclamat pel Papa Francesc el dia de la Immaculada de l’any 2015 i que el va clausurar el dia de la festa de Crist Rei d’enguany. Els residents que es valen per ells mateixos van guanyar el jubileu en alguns dels llocs assenyalats per l’Arquebisbe, passant per la Porta Santa i complint les altres obligacions. Però els altres residents, donada la impossibilitat de participar en cap pelegrinatge o d’anar a alguna de les seus on hi havia la Porta Santa van participar en una missa jubilar celebrada en la mateixa Residència el dia 11 de novembre.

 

         Aquests fets més destacats, juntament amb tots els altres esdeveniments que es van viure duran els dotze mesos de l’any 2016 i que han marcat poc o molt la vida de la Residència estan consignats en una breu descripció en les pàgines d’aquesta Memòria presentada en set capítols, els quals abasten els diferents aspectes de la vida d’aquesta Residència Sacerdotal Sant Josep Oriol.

 

 

         Els capítols són els següents:

                            1.- El Patronat

                            2.- El moviment demogràfic

                            3.- El personal

                            4.- La vida de cada dia

                            5.- Nova organització de la Residència

                            6.- L’economia

                            7.- El calendari.

També s’hi adjunta un apèndix amb un esquema del moviment econòmic, juntament amb altres documents i cartes, i també fotografies i fragments dels diaris i cartells relacionats amb les protestes dels veïns en contra l’edificació planejada en els patis de l’antic edifici, anomenat Convictori.

 

         Aquesta Memòria de l’any 2016 és una nova aportació a les altres Memòries que des de l’any 1968 s’han escrit anualment per donar testimoni de la vida i del que significa aquesta Casa Sacerdotal pels bisbat de la Província Eclesiàstica de Barcelona. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1.– EL PATRONAT

 

        Els membres electius del Patronat de la Fundació Sant Josep Oriol, complint el que determinen els estatuts, han estat renovats aquest any, quedant constituït el Patronat pels següents membres:

Mons. Sebastià Taltavull, bisbe auxiliar i delegat permanent de             l’Arquebisbe.

Mn. Josep Serra, director de la Residència.

Mn. Josep Maria Jubany, reelegit  per l’arquebisbe de Barcelona.

Mn. Antoni Casas, designat per l’arquebisbe de Barcelona.

Mons. Salvador Cristau, reelegit pel bisbe de Terrassa.

Mn. Jaume Berdoy, reelegit pel bisbe de Sant Feliu.

Mn. Josep Maria Turull, elegit pel Capítol Catedralici.

Mn. Carles Sauró, reelegit per la junta del Col·legi de rectors.

Mn. Joaquim Brustenga, resident, elegit pel col·lectiu de preveres.

 

        Com es pot veure són els mateixos patrons a excepció de Mn. Antoni Casas i Mn. Joaquim Brustenga els quals han estat elegits aquest any, i amb Mn. Josep Serra que ara hi és per ser el nou director, i Mn. Josep Maria Turull que l’ha substituït com a representant de Capítol Catedralici però que fins aquest any havia estat elegit per l’arquebisbe de Barcelona.  

 

        Durant aquest any el Patronat s’ha reunit cinc vegades en els dies: 4 de març, 19 de maig, 18 d’octubre, 15 de novembre i 5 de desembre. En el llibre de les actes estan detallats tots els temes que s’han tractat. De tots ells, els més destacats, són el problema de les obres aturades del Convictori i la informació sobre la nova estructuració en la direcció i organització del regim de la Residència.

 

         Quan a la Residència destaca el nomenament del nou director, el qual va començar a actuar des de primers de setembre, i els dels nous gerents que des del mes d’octubre que s’ocupen de la Casa: Pere Ardite i Montserrat Muñoz. En les reunions s’ha informat del nou ordre i de projectes a realitzar.

 

         Referent a les obres del Convictori s’ha informat de la campanya en contra per part de les Associacions de Veïns i el retard per part de l’Ajuntament de donar la llicència d’obres que té promesa de paraula.

 

         La funció del Patronat és d’assessorar ajudar a buscar solucions en els problemes que es presentin en la direcció de la Residència per a donar als preveres retirats una bona estada i ajuda material i espiritual.

 

2.- EL MOVIMENT DEMOGRÀFIC

 

         En aquest any novament es s’ha constatat un fort moviment demogràfic en la Residència Sacerdotal Sant Josep Oriol, tant en les entrades com en les baixes

 

             Les entrades han estat les següents:

* Mn. Jaume Brufau i Prats, adscrit a la parròquia de Sant Josep de Mataró, que va entrar el dia 6 de febrer.

* Mn. Joan Rossell i Taberner, rector emèrit de la parròquia del Sagrat Cor de la Colonia Güell, que ingressà el dia 30 d’abril.

* Mn. Valentí Rodríguez i Garcia, capellà de l’Hospital de la Creu Roja de L’Hospitalet de Llobregat, que ingressà el mateix dia 30.

* Mn. Emili Quílez i Justo, rector emèrit de la parròquia de Sant Benet de L’Hospitalet de Llobregat, que ingressà el dia 1 de maig.

* Mn. Alexandre Moreno i Blàzquez, rector emèrit de la parròquia de Sant Josep de Sant Vicenç dels Horts, que va entrar el dia 18 de maig.

* Mn. Joan Ballús i Bellalta, rector emèrit de la parròquia de Sant Cebrià de Tiana, que va  ingressar el dia 19 d’octubre.

* Mn. Pere Cornelles Tubau, director de Obinso que va ingressar el dia 14 de desembre.

 

               A més s’hi ha d’afegir en les entrades el nou director de la Residència,  Mn. Josep Serra i Colomer, que fins aquell moment era Formador del Seminari, el qual va ingressar el dia 6 de setembre.

 

         També han ingressat, però temporalment: Mn. Joan Villegas i Acien, rector de la parròquia de Sant Francesc de Paula de Barcelona que del 23 de juny fins el 6 d’agost va estar convalescent d’una malaltia; i Mn. Joan Lluís Cardona i Quevedo, rector emèrit de la parròquia de Sant Isidor de Barcelona, el qual, amb la seva germana, va ocupar un apartament, del 17 al 25 d’agost, per conèixer el funcionament de la Casa i preparar, així, una possible entrada definitiva.

 

         Cal notar que Mn. Jaume Brufau i Mn. Alexandre Moreno van viure pocs mesos a la Residència ja que van morir als pocs mesos de la seva entrada.

 

Les sortides de mossens han estat la majoria per defunció, així:

 

+ Mn. Francesc Xavier Bastida i Canal, canonge de la Seu de Barcelona, que va morir el dia 30 de gener.

+ Mn. Miquel Bada i Elias, rector emèrit de la parròquia de Santa Eulàlia de Vilapìcina, que va morir el dia 1 de març.

+ Mn. Ramon Reñé i Bach, retor emèrit de la parròquia de Sant Jordi de Barcelona que morí el dia 29 de març.

+ Mn. Jaume Brufau i Prats, adscrit a la parròquia de Sant Josep de Mataró que va morir el dia 2 d’abril, als dos mesos de la seva entrada.

+ Mn. Francesc Vives i Martí, rector emèrit de la parròquia de Castellar del Vallès, que morí el dia 10 d’abril.

+ Mn. Lluís Gonzàlez i Garcia, rector emèrit de Sant Marc de Barcelona que morí el dia 21 de juny.

+ Mn. Alexandre Moreno i Blazquez, rector de la parròquia de Sant Josep de Sant Vicenç dels Horts, que morir el dia 17 d’agost, als tres mesos de la seva entrada.

+ Mn. Martí Visa i Gelabert, rector emèrit de la parròquia de Sant Andreu del Palomar de Barcelona, que morí el dia 7 de desembre.

 

         A més d’aquestes mossens s’han registrat les defuncions de:

+ Montserrat Llauradó i Serrat, germana de mossèn Josep.

+ Carme Martí i Segarra, serventa de Mn. Anton Martínez Trilla

 

         També ha estat baixa Mn. Esteve Arrese i Beltran, el qual s’ha traslladat a una residència on hi viu amb la seva germana.

 

         A l’acabar l’any el nombre de mossens residents és de 58, un menys que l’any anterior. Els quals, la majoria, han estat rectors de parròquia. Cal destacar la presència com a resident de Mons. Lluís Martínez i Sistach, cardenal, arquebisbe emèrit de Barcelona, el qual se suma a la llista d’antics residents bisbes, com Mons Ramon Daumal, bisbe auxiliar de Barcelona, Mons. Joan Martí Alanis, bisbe d’Urgell i Mons Pere Tena, també auxiliar de Barcelona, i Mons Sebastià Taltavull, president del patronat de la Residència.

 

         Des de la inauguració de l’actual Residència al juny del 1968 han estat acollits 278 mossens, dels quals 62 han residit acompanyats d’un familiar o de la serventa que els cuidava en la respectiva rectoria quan estaven en actiu. Al llarg dels anys són 60 els que han ocupat un apartament , dels quals actualment solament són quatre: dos amb la seva germana: Mn. Jordi Bertran Casola i Mn. Francesc Vilamala, després Mn. Arturo Martín que hi viu amb el seu germà, Magí, i Mn. Albert Torrens que l’ocupa amb la Matilde Valladares. En relació amb l’any anterior s’han reduït les companyes, ja que aquest any han mort la Montserrat Llauradó, germana de Mn. Josep i Carme Martí serventa de Mn. Anton Martínez.

 

         Dels 58 mossens residents la majoria són dels bisbats de la província eclesiàstica de Barcelona: 36 de l’arquebisbat de Barcelona (tres menys que l‘any anterior); 9 del bisbat de Sant Feliu (un més que l’any passat) i 7 del bisbat de Terrassa. Però a més hi ha altres mossens que malgrat de no estar incardinats en aquestes diòcesis han estat admesos a la Residència perquè han treballat pastoralment en algun dels tres bisbats durant els seus anys de vida activa: són Mn. Jesús Ferrer i Mn. Anton Martínez del bisbat de Solsona, Mn. Josep Cortina del de Girona, Mn. Ramon Viñas del de Tarragona, Mn. Josep Perarnau del de Segorbe-Castelló i Mn. Emili Quilez del de Terol.

 

         Els 58 mossens residents el dia primer de l’any són (per ordre alfabètic) els següents:

 

ALIMBAU  Argila, Mn. Josep

ARAGONÉS Rebollar, Mn. Josep Maria

ARMENGOU  Sañas, Mn. Ignasi

AYMERICH Costa, Mn. Enric

BALLÜS Bellalta, Mn. Joan

BARAT Graell, Mn. Joan

BERTRAN Cassola, Mn. Jordi

BERTRAN Solé, Mn. Romà

BOIXADERAS Sadurní, Mn. Pere

BONET Riera, Mn. Lluís

BOSCH  Casas, Mn. Joaquim

BRUSTENGA Miquel, Mn. Joaquim

CASAS  Ros, Mn. Xavier

CASAS  Vaqués, Mn. Josep

CASTELLS Rocabert, Mn. Lluís

COMAS  Xirau, Mn. Joaquim

CORNELLES Tubau, Mn. Pere

CORTINA Puig, Mn. Josep

FARRÉ Muro, Mn. Jordi

FARRÉS  Llarisó, Mn. Joan

FERRER Norta, Mn. Jesús

FORASTER Ruiz, Mn. Francesc

GARRETA Torner, Mn. Oriol

LLADÓS Pastallé, Mn. Francesc

MALGOSA Riera, Mn. Francesc

MARTÍN Ejarque, Mn. Arturo

MARTÍNEZ Montfort, Mn. Francesc

MARTÍNEZ Sistach, Mons. Lluís

MARTÍNEZ Trilla, Mn. Anton

MASNOU Cornet, Mn. Joan

MATARIN Dalmau, Mn. Lluís

MIQUEL Mascort, Mn. Fèlix

MUÑOZ Resano, Mn. Ferran

NICOLAU Pous, Mn. Francesc

NOYA  Solanes, Mn. Francesc

PERARNAU Espelt, Mn. Josep

PIQUER Quintana, Mn. Jordi

PUIG  Llonch, Mn. Narcís

QUÍLEZ Justo, Mn. Emili

RAVENTÓS  Pujol, Mn. Francesc

RIUS Falcó, Mn. Joan

RODRIGUEZ Garcia, Mn. Valentí

ROIGÉ  Font, Mn. Pere

ROSSELL Taberner, Mn. Joan

SABATÉ  Carrasco, Mn. Josep

SERRA Colomer, Mn. Josep

SERRANO  Vidal, Mn. Josep

SOLER, Soler, Mn. Joan

SUBIRÀ  Rocamora, Mn.

TARRÉS  Margarit, Mn. Ramon

TORRENS Pérez, Mn. Albert

TORT  Martí, Mn. Manuel

VILALTA  López, Mn. Jordi

VILAMALA  Collell, Mn. Francesc

VIÑAS  Farré, Mn Ramon

VIVES Aragó, Mn. Joaquim

VIVÓ Gili, Mn.Pere

XUCLA  Llobet, Mn. Ferran

 

Aquests mateixos mossens, si atenem la seva edat constatem que la majoria tenen l’edat de la jubilació, excepte dos que han ingressat per raó de malaltia i el nou director que exerceix el seu ministeri en aquesta responsabilitat. D’ells 50 tenen més de vuitanta anys, dels quals 8  superen els noranta, essent el més gran Mn. Joan Rius que a complert els 104.

En el proper quadre es pot veure la relació dels actuals residents col·locats segons l’edat que tenen el dia 31 de desembre:

 

104 anys Mn. Joan Rius:

  95 anys Mn. Ignasi Armengou

  91 anys Mn. Ferran Xuclà

  90 anys  Mn. Josep Maria Aragonés, Mn. Joaquim Comas,

                 Mn. Francesc Martínez,  Mn. Francesc Malgosa i

                 Mn. Romà Bertan Solé

  89 anys  Mn. Manuel Tort

  88 anys  Mn. Joaquim Bosch, Mn. Josep Perarnau i Mn. Pere Roigé

  87 anys  Mn. Xavier Casas Ros, Mn. Joan Farrés, Mn. Francesc Foraster

                 Mn. Francesc Lladós, Mn. Félix Miquel, Mn. Francesc Noya,

                 Mn. Francesc Vilamala, Mn. Pere Cornelles i

                 Mn. Valentí Rodríguez

  86 anys  Mn. Josep Casas Vaqués, Mn. Francesc Nicolau,

                Mn. Narcís Puig i Mn. Joan Subirà

  85 anys   Mn. Josep Maria Alimbau, Mn. Joan Masnou, Mn. Pere Vivó,

                 Mn. Joan Ballús i Mn. Joan Rossell

  84 anys  Mn. Arturo Martín, Mn. Lluís Matarín, Mn. Francesc Raventós i

                 Mn. Josep Sabaté

  83 anys  Mn. Joan Barat, Mn. Lluís Bonet, Mn. Lluís Castells,

                 Mn. Josep Cortina, Mn. Jesús Ferrer, Mn. Ferran Muñoz i

                 Mn. Emili Quílez

  82 anys   Mn. Jordi Bertran Cassola, Mn. Joan Soler, Mn. Albert Torrens

                 Mn. Josep Serrano

  81 anys  Mn. Enric Aymerich, Mn. Joaquim Brustenga, Mn. Jordi Piquer

                 Mn. Joaquim Vives Aragó

  80 anys  Mn. Ramon Tarrés

  79 anys  Mns. Lluís Martínez Sistach

  78 anys  Mn. Pere Boixaderas i Mn. Antoni Martínez Trilla

  77 anys  Mn. Oriol Garreta

  76 anys  Mn. Ramon Viñas

  74 anys  Mn. Jordi Farré

  73 anys  Mn. Josep Serra

  66 anys  Mn. Jordi Vilalta

                                    

 

         L’estada dels mossens a la Residència varia molt doncs alguns hi estan anys i altres són cridats a la vida eterna al pocs mesos de residir-hi.

Actualment n’hi ha 15 que fa més de deu anys que hi resideixen,essent els més antics Mn. Francesc Raventós que fa 46 anys que hi viu, i Mn. Ramon Viñas que en fa 41 anys.

En el quadre següent es pot veure la dats d’ingrés dels actuals residents:

 

Mn. Raventós . .   1970 

Mn. Viñas . . . . . . 1975

Mn. Armengou . . 1997

Mn. Martínez M. 1999

Mn. Tort . .  . . . .  2002

Mn. Noya

Mn. Farrés. . . . . . 2005

Mn. Subirà

Mn. Xuclà

Mn. Puig. . . . . . .  2006

Mn. Roigé

Mn. Bosch

Mn. Casas Vaqués

Mn. Comas

Mn. Matarín

Mn. Vialalta . . .   2007

Mn. Alimbau

Mn. Vilamala

Mn. Casas Ros

Mn. Sabaté .. . . . .2008

Mn. Torrens.. . . .  2009

Mn. Miquel

Mn. Serrano

Mn. Soler. . .  . . .  2010

Mn. Martínez

Mn. Castells

Mn. Cortina

Mn. Foraster

Mn. Aymerich

Mn. Malgosa

Mn. Barat. . . . . .  2011

Mn. Vives

Mn.  Lladós

Mn.  Bertran Solé

Mn.  Rius. . . . . . . 2012

Mn.  Nicolau

Mn.  Betran Cassola

 

Mn. Boixaderas.   2013

Mn. Bonet

Mn. Aragonés

Mn. Piquer

Mn. Ferrer. . . . .  .2014

Mn. Masnou           

Mn. Farré. ´. . . . . 2015

Mn. Martín

Mn. Muñoz

Mn. Tarrés

Mn. Garreta

Mn. Brustenga

Mn. Perarnau

Mn. Vivó

Mons. Martínez

Mn. Rossell. . . . . 2016

Mn. Rodríguez

Mn. Quilez

Mn. Serra

Mn. Ballús

Mn. Cornelles

 

        Tot el que es diu en aquest capítol del moviment demogràfic manifesta que la Residència Sacerdotal és un ens viu on s’apleguen una bona colla dels sacerdots ja jubilats de les diòcesis de la Província Eclesiàstica de Barcelona.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3.- EL  PERSONAL

 

         La Residència Sacerdotal Sant Josep Oriol no la formen solament els 58 preveres que hi conviuen sinó que també la formen altres persones que també hi resideixen i un bon grup que hi venen a ajudar i treballar pel bon funcionament de la Institució.

 

Entre les que hi resideixen destaca la Comunitat de les Germanes Hospitalàries de la Santa Creu que estan destinades a aquesta Casa Sacerdotal per atendre els sacerdots jubilats, especialment els malalts. També la formen el grup de quatre familiars dels mossens que fan vida amb ells en els apartaments, i una antiga serventa, actualment jubilada, la Conxita Nieto, que hi viu per un acord de Patronat. En total, doncs, són 66 les persones que viuen permanentment a la Residència en data del 31 de  desembre del 2016.

 

         De la Comunitat de sis germanes que formaren el primer petit convent de la Residència, quan es va inaugurar el 18 de juny de l’any 1968, a començament d’any actual eren quatre: la Gna. Cristina Villalva, que era la superiora; la Gna. Maria Narro que hi residia des de l’any 2002 i que anteriorment ja havia format part d’aquesta comunitat altres tres vegades; la Gna Guilermina Arias que hi viu des del 2009; i la Gna. Maria Jesús Arnedo que havia entrat el 2011i que també anys enrere n’havia format part d’aquesta Comunitat. Actualment han passat a ser solament tres membres: la nova superiora Gna. Glavis Guerra, la Gna. Guillermina Arias i la Gna. Maria Jesús Arnedo, les quals seguint el seu carisma hospitalari atenen amb amor maternal als mossens, cuidant, també la cura de les capelles i cooperant en les tasques d’infermeria. També, fins l’octubre d’enguany, tenien al seu càrrec de la direcció dels serveis de cuina, neteja i infermeria, els quals han estat assumits per la nova organització de la Residència.

        

         La Germana Glavis Guerra, colombiana, és la desena superiora que ha tingut la Comunitat de la Residència des de la seva fundació, substituint la germana Cristina Villalva que ho va ser-ho durant deu anys, però que ja era membre de la Comunitat des del 1999. El dia 11 d’octubre la Gna. Cristina va deixar la nostra Residència per anar al seu nou destí, la residència que les Germanes Hospitalàries tenen a La Garriga. Abans, però, amb data del 5 d’octubre, se li va fer un homenatge de comiat per agrair-li tot el seu treball i la donació a favor dels mossens, que va consistir amb una missa a la que van participar tots els residents i en la que, al finalitzar, el nou director,  Mn. Josep Serra li va lliurar un pergamí i se li va dedicar un cant, escrit pel resident Mn. Joaquim Vives, en el se li donava gràcies del seu servei. Dies més tard també va marxar la germana Maria Narro la qual ha estat destinada a la casa que tenen les Germanes Hospitalàries a Logroño. Cal notar l’estimació que sempre han tingut les Germanes Hospitalàries envers la Casa Sacerdotal, ja que si per la manca de vocacions han hagut de reduir el nombre de membres de la comunitat de la Residència, no ha minvat la seva donació al servei d’atenció als sacerdots retirats. N’és una prova el fet que al llarg dels 48 anys des de la inauguració de l’actual Residència hi han format part de la Comunitat més de cinquanta religioses, algunes sent-ne membres més d’una vegada i altres venint a ajudar o a fer suplències. Per altre part cal dir que els mossens sempre han manifestat el seu agraïment envers a Germanes per la seva donació, el seu exemple i la vida plenament lliurada al servei de tots, especialment dels malalts.

 

         Dels familiars i serventes dels mossens, que fan vida amb ells en els apartaments, el dia 1 de gener n’hi havia sis: la Teresa, germana de Mn. Francesc Vilamala; la Isabel, germana de Mn. Jordi Bertran; la Montserrat germana de Mn. Josep Llauradó; en Magí, germà de Mn. Artur Martín, la Matilde Valladares amb Mn. Albert Torrens i la Carme Martí, serventa de Mn. Anton Martínez. Però per defunció de la Montserrat Llauradó, el dia 6 d’abril, que havia quedat sola des de la mort del seu germà, i per la defunció de Carme Matí, serventa de Mn. Anton Martínez, el dia 30 de novembre, han quedat reduïts a quatre, que és un autèntic contrast amb el nombre dels primers anys de la vida de l’actual Residència en les que s’hi havien arribat a comptar-ne més de vint alhora. 

 

         Del grup dels que no viuen a la Residència però que hi venen a aportar el seu treball pel bon funcionament de la mateixa cal destacar el Ramon Lóbez que, des de l’any 2008, per indicació del Cardenal Lluís Martínez Sistach, vingué a ajudar al rector en la seva tasca de direcció, especialment en la dimensió econòmica. La jubilació del rector, Mn. Francesc Raventós, la presa de possessió del nou director, Mn. Josep Serra, i la nova organització que ha emprès la direcció de la Residència, va donar per acabats els seus serveis i el setembre passat va deixar de prestar la seva col·laboració, la qual ha estat molt fructífera i ha fet molt de bé a la Residència, aconseguint una situació econòmica força respectable fins poder-se construir un quart pis i restant encara un bon saldo en les arques. Ha aconseguit vàries ajudes econòmiques. Gràcies a ell s’ha reformat la porteria, la sala de reunions, la saleta de visites. S’han millorat les dutxes de moltes habitacions, s’ha fet més accessible el pati, i sobre tot, ha ajudat a molts mossens en les qüestions econòmiques. Molt se li ha d’agrair tot el que en aquets anys a fet a favor de la Residència i dels mossens.

 

         Amb la reorganització funcional de la Residència, des de l’octubre, han assumit gran part de l’activitat d’en Ramon Lóbez i de les Germanes, els nous gerents en Pere Ardite i la Montserrat Muñoz que cuiden de l’administració de la Casa, d’assegurar el bon funcionament de la Residència planificant i coordinant tots els serveis que es presten i l’activitat del personal que hi treballa. En el capítol sobre la nova organització de la Residència es detallen les seves funcions.

 

         Un altre col·laborador, amb més de vit anys de servei, és el Santi Urbano que cada matí està a la disposició de les Germanes o de qualsevol mossèn per atendre tots els encàrrecs que li demanen, tenint cura, a la vegada, del jardí i d’arranjar petites coses: és un ajudant eficaç.

 

         Altes persones que actuen a la Residència són el metge Manuel Làzaro que setmanalment visita els malalts i els que demanen els seus serveis. És molt estimat pels mossens tant per la seva competència professional com per la seva amabilitat en el tracte. També cal esmentar Mn. Joan Déu, un sacerdot jubilat del bisbat de Sant Feliu, que venia un cop al mes, a la Residència per atendre les persones que volien rebre el Sagrament de la Reconciliació. És un ministeri molt convenient que l’exercís una persona aliena a la Casa en bé dels que desitgen poder-se confessar. Durant vuit anys va fer aquest servei que abans l’havia realitzat Mn. Pere Bosch (a.c.s.), però al novembre, per motius de salut ha deixat de exercir-lo, deixant un bon record.

 

         Una funció important i delicada és la de recepcionista a la porteria de la Residència: a més d’atendre a les persones que venen a la Casa, vetlla per la seguretat de la mateixa controlant les entrades i sortides. Són persones de molta confiança i de gran estima entre els residents: la Conxi Morte que ja fa deu anys que està en aquest servei; la Elisenda Casas, la Mariló Querol i l’Antoni Crisóstomo.

 

         No podem deixar d’esmentar en aquest capítol les persones que afiliades a unes empreses venen a prestar els seus serveis de cuina, de neteja i d’infermeria. Amb la nova estructuració cal esmentar les infermeres titulars, la fisioterapeuta, l’encarregat del manteniment.

 

         Tant els qui viuen en la Residència com les persones que hi venen a aportar el seu treball, tot ajuden a crear un bon ambient i a fer de la Casa Sacerdotal una veritable família.

 

 

 

 

 

4.- LA  VIDA  DE  CADA  DIA

 

 

         Aquest bon ambient de família es respira en la vida diària dels mossens i en totes les activitats que es realitzen a la Residència. Cal dir que habitualment a la Casa hi ha un ambient de silenci i recolliment i, en conseqüència hi ha un ambient de pau ja que els mossens, acostumats a viure sols per raó del celibat, acostumen estar recollits en les respectives habitacions cuidant de la seva vida física i espiritual amb lectures, pregàries, amb moments de recolliment davant del Sagrari; amb passejades i també connectant de tant en tant la finestra de la televisió i de la ràdio que els manté oberts al món present. Alguns d’ells malgrat estar jubilats, sempre que els ho permet la salut que en els seus anys es va limitant cada dia més, ajuden ministerialment, en alguna parròquia o casa religiosa, celebrant la missa o atenent el confessionari.

 

         Per altra part la direcció de la Residència ajuda els mossens amb actes tan de dimensió religiosa i espiritual com de caire social, cultural, d’informació o de distracció. I també ajuden les visites de familiars o amics o les que fan algunes persones a tot el  col·lectiu de residents; entre elles cal subratllar les del Sr. Arquebisbe, Mons Joan Josep Omella, que va venir a saludar els malalts en l’octava de Pasqua i a felicitar el Nadal, a les vigílies de la festa, quedant-se a sopar.

 

         Tots els actes litúrgics i de pietat estan curosament preparats a fi de que siguin un bon ajut per la vida espiritual dels residents. Diàriament, a més de la missa per les religioses, per facilitar la participació dels mossens que no la celebren en alguna parròquia o lloc de culte, se celebren tres concelebracions a la que assisteixen els mossens, altres residents i veïns que volen participar de l’Eucaristia: una a les vuit del matí, una altra a les deu i una tercera a les onze,  aquesta última es diu a la capella dels malalts, i està destinada especialment  pels mossens que tenen la salut més limitada. Però en les  diades més festives i en les grans solemnitats se celebra una sola concelebració a la qual hi participen tots els residents, fins hi tot els malalts que no estan allitats i també les religioses i altres persones tant de la Casa com veïns i familiars, amb el fi de destacar la festa i donar-hi més solemnitat. Aquest any hem celebrat les següents: la diada de Cap d’any, la festa de l’Epifania, la Candelera amb la benedicció de les candeles, el dimecres de cendra en l’iniciï de la Quaresma,  la festa de Sant Josep, la Setmana Santa i la Pasqua, la festa patronal de Sant Josep Oriol, la festa de la Mare de Déu de Montserrat, l’Ascensió, la Pentecosta i la festa de Corpus amb la processó del Santíssim pel jardí, També la festa del Beat Pere Tarrés, la festa del Sagrat Cor i la de l’Assumpció de la Mare de Déu, la festa de la Santa Creu que és la festa patronal de les Germanes Hospitalàries,  la festa de la Mare de Déu de la Mercè, la de Tots Sants i el dia de la Commemoració dels difunts, la festa de la Immaculada i la solemnitat del Nadal amb l’ofici de lectures i la Missa del Gall. En totes elles s’hi ajunta, a l’hora del dinar el cava i les postres de confiteria.

 

          Després de la preparació quaresmal s’inicia la Setmana Santa el Diumenge de Rams amb la benedicció dels rams, amb la processó pel jardí i la missa concelebrada. El Dijous Sant, a la tarda se celebra la Missa Vespertina de la Cena del Senyor i tot seguit s’exposa el Santíssim en un cantó de la capella, que es diu popularment el Monument, fent al cap vespre una hora Santa col·lectiva i deixant les restats hores per la pregària personal. El Divendres Sant segueixen les pregàries personals davant del Monument i es resen comunitàriament l’ofici de lectures i les laudes. A la tarda se celebra l’Acció Litúrgica de la mort del Senyor, amb l’adoració de la Creu que queda exposada, sobre l’altar, tot el dia, fent més tard l’exercici piadós del Via Crucis. El Dissabte Sant, al matí, es resen també, l’ofici de lectures i les Laudes, i cap al tard després de sopar, se celebra la Vigília Pasqual i l’endemà la Missa solemne del diumenge de Pasqua de Resurrecció.

 

         La festa patronal de Sant Josep Oriol és ocasió de la trobada a la Residència dels bisbes de Província Eclesiàstica, com també dels membres del Patronat, els quals participen de la concelebració i del dinar festiu, compartint la fraternitat amb tots els residents. Aquest any, al escaure el dia 23 de març en la diada del dimecres sant, es va traslladar la trobada festiva el dia 26 d’abril, presidint l’eucaristia l’arquebisbe de Barcelona.

 

         Durant l’any fins el dia de Crist Rei s’ha resat la pregària de l’Any Sant de la Misericòrdia a l’hora del rosari, i el dia 11 de novembre es va celebrar la Missa jubilar i es van fer els actes corresponents per guanyar el jubileu tots aquells residents que no havien pogut desplaçar-se a cap lloc on hi havia la Porta Santa.

 

         A més de les celebracions de l’Eucaristia, en tots els diumenges i en les principals festes, se celebra comunitàriament la pregària litúrgica de les Vespres, i també durant l’any es fan els actes i pregàries populars com el Rosari cada dia abans de sopar; el viacrucis els divendres de Quaresma; la pregària per les vocacions en un acte eucarístic, cada últim dimarts de cada mes. La benedicció del Pessebre. S’han fet les pregàries pròpies de la setmana de la Unitat dels Cristians, del mes de maig en honor a la Mare de Déu, del mes del Sagrat Cor, del dia de Crist Rei i s’han cantat els “goigs” en les festes del beat Pere Tarrés, del beat Josep Casas Ros, de la Mare de Déu de Lourdes, de Fàtima, del Roser, de la Mercè, i s’ha cantat el “Te Deum”  l’últim dia de l’any després de la pregària de les Vespres.

 

         Uns altres actes piadosos però que a la vegada tenen una repercussió social són les exèquies dels residents. L’ambient familiar que s’ha donat a la Casa fa que la mort, d’un mossèn o d’algun altre resident, sigui molt sentida i viscuda. La capella ardent s’instal·la en la mateixa capella de la Residència fins l’hora de les exèquies i de l’enterrament, donant ocasió de fer pregària prop de cos del difunt. Les exèquies les acostuma presidir el Sr. Arquebisbe i si no li és possible, el Sr. Cardenal o el Bisbe Auxiliar. Així s’han celebrat, amb l’assistència de familiars, amics o antics feligresos, les exèquies de Mn. Joan Noguera, de Mn. Xavier Bastida, de Mn. Ramon Reñé i també de la Montserrat Llauradó i de la Carme Martí. En canvi les exèquies de Mn. Miquel Bada es van celebrar a la parròquia de Santa Eulàlia de Vilapicina, on havia estat de rector; les de Mn. Jaume Brufau a la parròquia de Sant Josep de Mataró, on estava adscrit; i les de Mn. Alexandre Moreno a la parròquia de Sant Josep de Sant Vicenç dels Horts on havia estat de rector, però, per a tots ells, uns dies més tard, es va celebrar una missa funeral a la Residència. Així també es va fer, dies més tard de la mort de Mn. Francesc Vives, de Mn. Lluís Gonzàlez i de Mn. Martí Visa els quals havien lliurat el cos a la ciència i per tant no van tenir capella ardent ni enterrament. Cal deixar constància de que la mort de Mn. Martí Visa va ser a resultes d’un accident que va sofrir el dia 21 d’abril, quan  va ser atropellar per un cotxe en el carrer Numància. Va sortir-ne molt mal parat fins a creure que perdria la seva vida. Després de cinc mesos d’hospital va tornar a la Residència força recuperat, però malgrat d’havent-se reincorporat a la vida dels residents, seguia molt delicat i va morir, després de tornar a ser ingressat urgentment a l’hospital, el dia 7 de desembre.

 

         Des de fa uns anys s’ha introduït el costum de recordar, mitjançant una llista mensual a la cartellera,  les dates personals més significatives de cada mossèn, és a dir les dates del naixement, de l’onomàstica i de l’ordenació presbiteral. Aquest costum és una bona ajuda a mantenir l’ambient familiar dins de la Residència. I no sols es felicita als interessats el dia corresponent sinó que també s’acostuma, per part dels residents que celebren la pròpia onomàstica, oferir unes postres de confiteria a l’hora del dinar. Això també s’ha fet en algunes altres ocasions, com en el dia de la celebració dels 104 anys de Mn. Joan Rius i la dels 95 de Mn. Ignasi Armengou i en el dia de l’onomàstica de la superiora de les monges de la Residència.

 

         També ajuda a crear un bon ambient familiar el celebrar els costums populars en algunes diades com en el dia 6 de gener, en llevar-se al matí, trobar a la porta de l’habitació un paquet sorpresa amb obsequis del dia dels Reis; la truita amb botifarra al dinar del “dijous gras”, abans de la Quaresma; el rebre, cada resident, la tradicional “mona de Pasqua” en acabar la Vetlla Pasqual; el plat de crema al dinar del dia de sant Josep; el tall de coca al sopar de la vetlla de Sant Joan; els panellets i castanyes amb moscatell després de resar el rosari el vespre del dia de Tot Sants; les bromes al menjador el dia dels Sants Innocents. I sobretot l’ornamentació de la Casa i la presència del pessebre, al peu de l’escalinata de a Residència, construït per un resident i beneït la vigília de Nadal amb el cant de nadales.

 

         Alguns residents, els de més bona salut, han participat en actes celebrats a la Catedral com la “Missa Crismal”, la clausura de la Porta Santa de “l’Any Sant de la Misericòrdia” o la imposició del Pali al Senyor Arquebisbe; també alguns ajuden a la pastoral de la Catedral atenent a les persones que volen rebre el Sagrament de la Reconciliació. Altres col·laboren en algunes parròquies o cases religioses amb el seu ministeri sacerdotal. També alguns van assistir a la  trobada del clergat de Catalunya a Vic amb motiu del centenari de la mort del bisbe Torras i Bages. I han participat alguns a la Missa de la Festa Major del nostre barri de Les Corts, a la que, posteriorment, el rector de la parròquia ens va obsequiar amb postres de pastisseria i amb cava.

 

         A la Residència també es nota la vida familiar per les visites que habitualment tenen els mossens residents, especialment els que no poden sortir de la Casa per les seves limitacions. A més s’han reunit a la Residència grups com els membres del Patronat de la Fundació, com també la reunió dels socis de la Mutual del Clero, grups de la Unió Apostòlica del Clergat, o els mossens de les promocions dels anys 1951 i 1953.

 

         Durant l’any s’han fet les principals col·lectes que organitza el Bisbat, mantenint així una connexió amb la Diòcesis. L’aportació a les principals col·lectes ha estat el següent:

la Campanya contra la fam en el món, amb 2.013’00 €.

la d’ajuda  al Seminari amb 1.280’00 €.

la d’ajuda als Sants llocs de Terra Santa amb 1.505’00 €.

La de pro Ucraïna a petició del Papa amb 1.150’00 €

la de Càritas en el dia de Corpus amb  1.670’00 €.

la de missions: col·lecta del Domund amb 1.935’00 €.

i la de Càritas en les festes de Nadal amb 1.635’00 €.

 

         També ha ajudat a mantenir el clima familiar els actes de tipus cultural com els grups corals que han vingut a donar els seus concerts; o les cantates dels mateixos residents; o com les conferències de temàtica doctrinal, científica o d’actualitat; també s’han projectat DVD i altres actes recreatius.

         Dels concerts cal recordar:

 

* Concert de Quaresma a càrrec de “The gourmets vocal quartet”, a la que va

ser convidat i va assistir l’arquebisbe Mons. Joan Josep Omella.

* Concert de la “Capella de Música Santa Maria” amb l’Orquesta de Cambra

“Miquel Casa i Bell”.

* Concert de la “Coral Sant Jordi” de les persones grans de Sant Pere de

Riudevitlles.

* Concert del grup “DUM”.

* Concert de la “Capella de Música Santa Maria”.

* Cantata, cloenda del temps pasqual.

 

         Les conferències han sigut de temàtica doctrinal, científica o d’actualitat, i els conferenciants especialistes en el seu tema. Han estat les següents:

 • Mn. Francesc Nicolau sobre: “Cosmologies científiques actuals i fe

cristiana”.

 • Mn. Jaume Aymar sobre: “L’obra de Gaudí a Xile”.
 • Mn. Joan Planellas sobre: “El prevere, ministre de la misericòrdia”.
 • Mn. Jaume Gonzàlez A. sobre: “El Papa, el Vaticà i els bisbes, avui”.
 • Mn. Antoni Matabosch sobre: “El món s’ha d’entendre com a manifestació

de Déu”.

 • Conversa amb un peregrí de Medjugorje.
 • Mn. David Abadias: “Déu, clau de la misericòrdia”.
 • Sra. Berta de Mas sobre: “Joaquima de Vedruna, una dona santa en el seu

temps”.

 • Mn. Pere Montagut sobre: “La ideologia del gènere: què és, origen i

conseqüències”.

 • Mn. Carles Sauró sobre: “La seva experiència en els camps parroquials i

supraparroquials”.

 • Mn. Ramon Corts sobre: “El Cardenal Vidal i Barraquer i la Dictadura de

Primo de Ribera, segons la documentació de l’Arxiu Secret

Vaticà”.

 • Mn. Francesc Romeu sobre: “La fascinació de la societat pel Papa Francesc”.
 • Mons. Sebastià Taltavull sobre: “Conèixer Bergoglio per a comprendre

el Papa Francesc”.

 • Mn. Francesc Nicolau sobre: “Els darrers descobriments científics i la fe”.
 • Mn. Albert Torrens sobre: “El web de la Residència”.
 • Mn. Antoni Matabosch sobre: “Les religions a Catalunya”.
 • Mons. Salvador Cristau sobre: “Les vocacions sacerdotals, avui”.
 • Mn. Francesc Nicolau sobre: “Fe i ciència”.
 • Sr. Josep Lluís Vàzquez sobre: “Carles de Foucauld, René Voillaume i

l’espiritualitat de Natzaret”.

 • Mn. Daniel Palausobre: “La pastoral del bisbe Torras i Bages”.

 

Es va celebrar, a les vigílies de la festa del Nadal, una sessió de jocs de mans a càrrec del professional il·lusionista Joaquim Vilajusana, que ja havia actuat anys anteriors a la Residència amb molta acceptació. A més s’han projectat següents DVD a la sala de la televisió:

 

+  Documental sobre la Cantata Nadalenca del dia 10 de desembre.

+  Cinema: “Lustinger, el cardenal judio”.

+  Cinema: “Francisco, el padre Jorge”.

+  Cinema: “El Coro”.

+  Cinema: “El prisionero”.

+  Cinema: “Adivina quien viene esta noche”.

+  Cinema: “Les neus de Kilimanjaro”.

+  Documental: “Descalç sobre la terra vermella”.

+  Cinema: “El patriota”.

+  Documental: “Altamira”.

+  Documental: “Opera: Cavalleria rusticana”.

 

         Tot el que queda escrit és un petita mostra de les activitats realitzades en la Residència Sacerdotal per ajudar als residents a viure lo més bé possible els anys de la seva estada en ella, i a la vegada per fomentar la fraternitat entre ells.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5.- NOVA ORGANITZACIÓ DE LA RESIDÈNCIA

 

 

         El delegat permanent del president del Patronat de la Fundació Sant Josep Oriol, Mns. Sebastià Taltavull, bisbe auxiliar, a l’any 2010 va demanar a una Consultora especialitzada en projectes socials i sanitaris, un estudi sobre la Residència Sacerdotal. El resultat d’aquesta consulta va ser un dossier de cinquanta pàgines sobre la reorganització de la Residència.

 

         Aquest estudi està estructurat en vuit capítols i fa, en primer lloc, un  anàlisi descriptiu de la situació actual de la Institució i presenta, tot seguit de cara el futur, una relació de les necessitats a atendre als residents, les propostes d’adaptació estructurals, les de reorganització funcional, les organitzatives i les de treball. La línea mestre de tot l’estudi porta, com a conseqüència, estructurar la Casa de tal manera que es té més en compte la dimensió geriàtrica sense descuidar la de Casa Sacerdotal. Això és va veure més convenient tenir-ho en compte quan en una posterior reunió del Patronat es va aprovar la d’admetre malalts dependents, a petició dels bisbes de la Província Eclesiàstica de Barcelona, i per tant la supressió d’una de les condicions que havien de tenir els que desitjaven ingressar a la Residència Sacerdotal: la de tenir un grau d’autonomia suficient per a realitzar les activitats de la vida diària.

 

         Aquest projecte es va voler posar en pràctica un cop conegut pels membres del Patronat, tot seguit, però va ser denegada l’execució per part del Cardenal Arquebisbe, president del Patronat. Passats cinc anys els bisbes de la Província Eclesiàstica de Barcelona van acordar que en les circumstàncies actuals era necessari fer una tal adaptació i, d’acord amb la proposta del bisbe Taltavull de tenir contactes amb la Fundació Mare de Déu dels Desemparats de la qual tenia bons informes de la gestió que realitza, el Patronat va acordat aplicar la nova normativa, i per tant des del mes d’octubre d’aquest any amb el nomenament del nou director de la Residència, s’inicia una nova etapa i s’estan fen els passos per anar acomplint el que el projecte assenyala com a propostes a realitzar.

 

         Per altra part en data del dia 22 de juny de 2016 es va rebre el comunicat de que atenent a la petició d’inscripció que prèviament s’havia fet, havia entrat en els Serveis Centrals del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies la sol·licitud d’inscripció en el Registre d’Entitats, Serveis i Establiments Socials del servei Residència Sacerdotal Sant Josep Oriol (Res. Assistida, Llar Residència, Habitatges Tutelars).

 

         El dia 3 d’octubre van ser presentats a la comunitat de residents el Pere Ardite i la Montserrat Muñoz com els nous gerents que assumeixen la majoria de les funcions que fins ara realitzava el rector amb l’ajut de l’administrador i de la superiora de les religioses, és a dir: la ubicació a la Residència dels nous residents; contractar tot el personal i les empreses de serveis; realitzar els pagaments de les despeses dels subalterns, de les empreses externes, de les compres; també portar la gestió comptable; coordinar els serveis de tot el personal de infermeria, neteja, bugaderia i de la cuina. Tota aquesta nova organització demana més personal qualificat: infermeres, fisioterapeuta, auxiliars d’infermeria, educadora social, empresa de manteniment, personal administratiu, nous llocs de despatx, noves dependències.

 

         El nou director, Mn. Josep Serra, té cura de l’admissió de nous residents, del règim intern dels mateixos residents i del bon funcionament de tota la Residència. I les religioses tenen la cura i l’atenció de la capella i el d’acompanyar als residents a l’hospital o als serveis mèdics externs. Totes les altres funcions estan a càrrec dels gerents.

 

         El fet de multiplicar-se els residents amb diferents graus de dependència es fan necessaris els serveis adequats d’assistència, rehabilitació i teràpia, però es respecta el projecta de vida sacerdotal, característica de la majoria de residents i de sana convivència en comunitat.

 

         Tot s’ha pensat i es realitza en funció d’aconseguir la màxima atenció als residents i acomplir la finalitat descrita en els estatuts de la Fundació en que s’afirma que es vol exercí la pietat i la caritat cristiana en forma de prestació d’habitatge i d’assistència corporal i espiritual a sacerdots dels Presbiteris diocesans de Barcelona, Sant Feliu de Llobregat i Terrassa que es troben en situació de jubilació, legítimament atorgada pel propi Bisbe diocesà.    

 

         Relacionat amb la nova orientació que pren la Residència hi ha el fet d’haver llogat la finca del Convictori en vistes de que el seu lloguer sigui un ajut econòmic per el sosteniment de la Residència Sacerdotal. El Bisbe Auxiliar va confiar aquest assumpte a la Delegació d’Economia del bisbat, la qual amb data del 17 de desembre del 2014, amb el seu consell, la Fundació Sant Josep Oriol va signar un contracte amb l’empresa “EnCampus Residencia de Estudiantes, S.A.” en el que es determina que cedeix durant cinquanta anys l’antiga finca dels sacerdots ancians amb el dret de construir-hi un edifici que sigui una residència per professors d’universitat i doctorants i amb el compromís de remunerar a la Fundació sant Josep Oriol amb sis mil euros mensuals en la primera part del projecte i després amb dotze mil set-cents cinquanta.

 

         Es van tramitar les llicències municipals per a dur a terme el projecte, però l’empresa constructora va començar les obres de demolició interior de l’edifici Convictori sense tenir la corresponent llicència. Això va portar a que l’Ajuntament ordenés la supressió immediata de les obres el novembre del 2015, i l’empresa en no poder treballar, d’acord amb el Bisbe Auxiliar i la Delegació d’Economia, va deixar d’abonar els sis mil euros mensuals des del començament de l’any 2016, esperant poder reiniciar les obres per seguir abonant la quantitat establerta. Això ha estat un veritable contratemps per la Residència Sacerdotal la qual a més de no cobrar les mensualitats es veu obligada a abona les despeses que té l’edifici del Convictori. Amb això s’hi ha sumat un moviment de veïns en contra les obres i amb l’aferrissada postura de no admetre una futura residència, que la veuen com un hotel camuflat, i de exigir, a la vegada, la destinació del terreny a un jardí obert al veïnat. Per a donar a conèixer les seves reivindicacions han fet escrits de protesta a la premsa i han enganxat cartells a les façanes de les cases i han fet pintades a les parets del carrer Galileu. Cosa molt dolorosa per a nosaltres.

 

         Mentre s’espera la solució de la problemàtica s’ha format un ambient, entre el veïnat, cada vegada més enrarit contra les obres, la qual cosa complica la seva solució. El Patronat i la Delegació d’Economia del Bisbat amb l’empresa constructora i l’Ajuntament han de trobar una solució que a finals d’aquest any 2016 encara no s’ha aconseguit.   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6.- L’ECONOMIA

 

         Un any més hem d’afirmar que les aportacions dels mossens, és a dir les entrades econòmiques normals dels que s’aprofiten dels beneficis que proporciona la Residència no cobreixen les seves despeses, de tal manera que si la Residència fos un negoci aquest seria ruïnós ja que els residents aporten un promig mensual de set-cents euros en front de la despesa que causen que es calcula que suma uns mil quatre-cents euros i els malalts dependents uns mil vuit-cents euros. Fins ara el dèficit s’ha anat cobrint gràcies als lloguers de les botigues i del Convictori, gràcies als donatius lliurats pels mateixos residents o per algunes entitats benèfiques i gràcies a les herències que alguns mossens han deixat al seu favor. Però cal tenir present que aquestes entrades són totalment imprevisibles i no es poden concretar en uns pressupostos.

 

         I ara amb la nova organització, que des del mes d’octubre s’ha iniciat a la Residència, la situació s’ha complicat més ja que s’han augmentat les despeses de personal i d’infraestructures i per altra part s’ha deixat d’ingressar el lloguer del Convictori des de primer d’any, con s’explica en el capítol anterior. Tot això portarà a que els bisbats s’hauran de comprometre a ajudar l’economia d’aquesta entitat per poder seguir atenent als seus preveres ancians i malalts.

 

         Aquest any els donatius, que com hem dit són totalment imprevisibles han sumat un total de 148.606’63 €. Provinents d’herències testamentàries dels residents, de donatius de Fundacions o d’amics de la Residència i d’ajuts dels mossens amb aportacions o amb complements a l’abonar la mensualitat.

 

         Quatre han estat les herències que s’han cobrat aquest any: de Mn. Ramon Casafont amb 22.509’10; de Mn. Daniel Montserdà amb 5.179’46 €; de Mn. Josep Llauradó amb 9.843’96 € i de la seva germana Montserrat Llauradó amb 22.356’82 €, que sumats pugen a 59.889’34 €.

 

         Els donatius d’entitats o persones de fora la Residència han estat els següents: la Fundació Caterineu amb 20.000 €; la Fundació Tercera Edat amb 3.674’65 € i un donatiu anònim de 1.638’26 €.

 

         Els ajuts dels mateixos residents han estat de més de seixanta tres mil euros: set donatius amb un total de 49.389’76 €; i el total de complements o propines a l’abonar la pensió han sumat 14.014’62 €.


7.- EL  CALENDARI

 

Gener

Dia   1:  Solemnitat Santa Maria Mare de Deu: Missa Concelebrada.

             Enterrament de Mn. Joan Noguera Vila.

Dia   5:  Conferència del resident Mn. Francesc Nicolau sobre:

“Cosmologies científiques actuals i fe cristiana”.

Dia   6:  Solemnitat de l’Epifania del Senyor: Missa Concelebrada.

Obsequis de Reis.

Dia   8:  Documental DVD sobre la Cantata  Nadalenca dels residents   del

passat dia 10 de desembre.

 Dia 13:  Conferència de Mn. Jaume Aymar, director de Ràdio Estel i de

“Catalunya Cristiana”  sobre: “Obra de Gaudí a Xile”.

Dia 18:  Setmana de pregàries per a la Unitat dels Cristians.

Dia 14:  Cinema DVD: “El discurso del Rey”.

Dia 26:  Pregària Vocacional.

Dia 30:  Defunció de Mn. Xavier Bastida Canal.

Dia 31:  Missa d’enterrament de Mn. Xavier Bastida.

 

 

Febrer

Dia   2:  Festa de la Presentació del Senyor: Missa concelebrada amb la

benedicció de les candeles.

             Conferència de Mn. Joan Planellas, sobre: “El prevere, ministre de              la misericòrdia”.

Dia   4:  Dijous graç: truita amb butifarra.

Dia   6:  Ingressa Mn. Jaume Brufau Prats.

Dia   9:  Conferència de Mn. Jaume Gonzàlez-Agapito, Delegat Episcopal

d’Ecumenisme sobre: “El Papa,el Vaticà i els Bisbes, avui”.

Dia 10:  Dimecres de Cendra: Missa concelebrada i imposició de la cendra.

Dia 11:  Festa de la Mare de Déu de Lourdes: cant del popular ”Ave”.

Dia 12:  Tots els divendres de Quaresma: “Via Crucis”.

Dia 19:  “Via Crucis”.

Dia 14:  Col·lecta “Campanya contra la fam”: 2.013’00  €.

Dia 16:  Cinema DVD: “Lustiger, el cardenal judío”.

Dia 23:  Pregària vocacional.

Dia 26:  “Via Crucis”.

 

 

Març

Dia   1:  Defunció de Mn. Miquel Bada Elias

Dia   2:  Enterrament de Mn. Miquel Bada a la parròquia de Santa Eulàlia

de Vilapicina.

Dia   3:  Concert de Quaresma a càrrec de “The gourmets vocal quartet”.

Dia   4:  Trobada i missa de la promoció de 1951.

              Reunió de Patronat.

              “Via Crucis”.

Dia   8:  Conferència del Mn. Antoni Matabosch sobre: “El món s’ha

d’entendre com a manifestació de Déu”.

Dia   9:  Conversa amb un peregrí de Medjugorje.

Dia 10:  Missa Funeral per Mn. Miquel Bada.

                   Trobada de la promoció de 1953.  

Dia 15:  “Via Crucis”.

Dia 13:  Col·lecta “Pro Seminari”: 1.280’00 €.

Dia 15:  Conferència de Mn. David Abadias sobre: “Déu, clau de la

                            misericòrdia”.

Dia 18:  “Via Crucis”.

Dia 19:  Missa concelebrada amb motiu de la festa de Sant Josep.

Dia 20:  Diumenge de Rams: Missa concelebrada amb la benedicció dels rams.

Dia 22:  Missa Crismal a la Catedral.

                   DVD cinema: “Francisco, el padre Jorge”.

Dia 24:  Dijous Sant: Missa vespertina de la Cena del Senyor.

                   Hora santa.

Dia 25:  Divendres Sant: Ofici de Lectures i Laudes.

                  Acció litúrgica de la mort del Senyor.

                  “Via Crucis”.

              Col·lecta “Terra Santa”: 1.505’00 €.

Dia 26:  Dissabte Sant: Ofici de lectures i Laudes.

              Pasqua de Resurrecció: Vetlla Pasqual.

             Obsequi de la  “Mona”.

Dia 27:  Diumenge de Pasqua: Missa concelebrada.

             El senyor Arquebisbe visita els malalts de la Residència.

Dia 29:  Defunció de Mn. Ramon Reñé Bach.

Dia 30:  Missa d’enterrament de Mn. Ramon Reñé.

 

 

Abril

Dia  2:  Defunció de Mn. Jaume Brufau Prats.

Dia  3:  Enterrament de Mn. Jaume Brufau a Mataró.

Dia  5:  Conferència de la Sra. Berta de Mas sobre: “Joaquima de Vedruna, una dona santa en el seu temps.

 Dia   6:  Defunció de Montserrat Llauradó Serrat, germana de Mn. Josep.

 Dia   7:  Missa Funeral per Mn. Jaume Brufau.

 Dia   8:  Enterrament de Montserrat Llauradó.

 Dia 10:  Defunció de Mn. Francesc Vives Martí.

               Concert de la “Capella de Música Santa Maria” i de l' "Orquesta                         de Cambra Miquel Casa i Bell”.

 Dia 11:  Trobada del clergat de Catalunya a Vic amb motiu del centenari

                     de la mort del bisbe Torras i Bages.

 Dia 12:  Conferència de Mn. Pere Montagut sobre “La ideologia del                           gènere: què és, origen i conseqüències”.

Dia 14:  Missa funeral per Mn. Francesc Martí.

Dia 19:  DVD cinema: “El Coro”.

Dia 21:  Un cotxe atropella a Mn. Martí Visa.

Dia 24:  Col·lecta pro Ucraïna, a petició del Papa Francesc. S’han                              recaptat: 1.150’00  €.

Dia 26:  Celebració patronal de Sant Josep Oriol.

Dia 27:  Solemnitat de la Mare de Déu de Montserrat: Missa concelebrada

Dia 30:  Ingressa Mn. Joan Rossell Taberner.

             Ingressa Mn. Valentí Rodríguez Garcia.

 

 

Maig

Dia   1: Pregàries pròpies del mes dedicat a la Mare de Déu.

            Ingressa Mn. Emili Quílez Justo.

Dia   3: Conferència de Mn. Carles Sauró sobre la seva experiència en els                     camps parroquials i supraparroquials.

Dia  8:  Solemnitat de l’Ascensió: Missa concelebrada.

Dia 10: Conferència de Mn. Ramon Corts sobre: “El Cardenal Vidal i                          Barraquer i la dictadura de Primo de Ribera, segons la                                 documentació de l’Arxiu secret del Vaticà”.

Dia 12: Cantada, cloenda del temps pasqual.

Dia 15: Solemnitat de la Pentecosta: Missa concelebrada.

Dia 17: Conferència de Mn. Francesc Romeu sobre “La fascinació de la                      societat pel Papa Francesc”.

Dia 18: Reunió dels socis de la Mutual del Clero.

            Ingressa Mn. Alexandre Moreno Blàzquez.

Dia 19: Reunió del Patronat.

Dia 24: DVD cinema “El prisionero”.

Dia 29: Solemnitat del Corpus Cristi: Missa concelebrada.

            Col·lecta del dia de la Caritat. S’han recaptat: 1.670’00 €

Dia 30: Festa del Beat Pere Tarrés: Missa concelebrada. Veneració de la                     relíquia ni cant dels goigs.

Dia 31: Pregària vocacional.

 

 

 

Juny

Dia   1:  Pregàries pròpies, cada dia, durant tot el mes dedicat al Sagrat Cor de Jesús.

Dia   3:  Solemnitat del Sagrat Cor: Missa concelebrada.

Dia   7:  Conferència de Mons. Sebastià Taltavull sobre “Conèixer Bergoglio per a comprendre Francesc”

Dia   9:  Concert Coral a càrrec de la Coral Sant Jordi, de les persones grans, de Sant Pere de Riudebitlles.

Dia 13:  Concert del grup DUM.

Dia 14:  Conferència de Mn. Francesc Nicolau sobre “Els darrers                        descobriments científics i la fe”.

Dia 21:  Onomàstica del Sr. Cardenal Lluís Martínez.

              Defunció de Mn. Lluís Gonzàlez García.

              DVD cinema: “Adivina quien viene esta noche”.

Dia 23:  Ingressa per fer la convalescència Mn. Joan Villegas Acien.

              Revetlla de Sant Joan: coca.

Dia 27:  Missa Funeral per Mn. Lluís Gonzàlez.

Dia 28:  Pregària vocacional.

 

 

Juliol

Dia 12:  Conversa de Mn. Albert Torrens sobre el web de la Residència.

Dia 19:  DVD cinema: “Les neus de Kilimanjaro”.

Dia 24:  Onomàstica de la Superiora.

Dia 25:  Alguns residents assisteixen a la sessió informativa sobre el projecte la Seu del Districte de Les Corts.

Dia 31:  Alguns residents van a llocs d’estiueig per evitar la xafogor.

 

 

Agost

Dia   6:  Acabada la convalescència marxa Mn. Joan Villegas.

Dia 15:  Festa de l’Assumpció de la Mare de Déu: Missa concelebrada.

Dia 16:  Presentació del nou director de la Residència: Mn. Josep Serra.

Dia 17:  Defunció de Mn. Alexandre Moreno Blàzquez.

              Ve a residir uns dies Mn. Joan-Lluís Cardona Quevedo                                 acompanyat amb la seva Germana.

Dia 18:  Enterrament de Mn. Moreno a la parròquia de sant Josep de la                    Vila de Sant Vicenç dels Horts

Dia 25:  Marxa Mn. Cardona amb la germana.

 

 

Setembre

Dia   6:  Mn. Josep Serra, el nou director, ve a viure a la Residència.

Dia 13:  Conferència  de Mn. Antoni Matabosch sobre: “Les religions a

                           Catalunya”.

Dia 14  Festa de l’Exaltació de la santa Creu, festa patronal de les             Germanes Hospitalàries. Missa concelebrada i renovació dels seus vots.

Dia 19:  Presentació de la nova superiora de les Germanes de la         Residència, Gna. Glavis Guerra.

Dia 20:  DVD cinema: “Descalç sobre la terra vermella”.

Dia 21:  Segona part del DVD.

Dia 24:  Solemnitat de la Mare de Déu de la Mercè: Missa concelebrada.

Dia 27:  Pregària vocacional.

Dia 29:  Mn. Esteve Arrese deixa la Residència per anar a viure a casa     seva.

 

 

Octubre

Dia   1:  Ingressa la nova superiora de les Germanes de la Residència.

Dia   3:  Presentació dels nous gerents: Pere Ardite i Montserrat Muñoz.

Dia   4:  Conferència de Mons. Salvador Cristau sobre “Les vocacions

             sacerdotals avui”.

Dia   5:  Comiat de la Gna. Cristina.

Dia   9:  Festa Major de Les Corts.

Dia 11:  La Gna. Cristina, fins ara superiora de les monges de la     Residència,marxa a un altre destí.

             DVD cinema: “El Patriota”.

Dia 17:  Felicitació a Mn. Joan Rius que compleix 104 anys.

Dia 18:  Conferència de Mn. Francesc Nicolau sobre: “Fe i ciència”.

              Reunió del Patronat.

Dia 19:  Ingressa Mn. Joan Ballús Bellalta.

Dia 21:  Felicitació a Mn. Ignasi Armengou que compleix 95 anys.

Dia 23:  Col·lecta del Domund. S’han recaptat: 1.935’00 €.

Dia 25:  La Gna. Maria Narro es destinada a una altra casa de la     Congregació.

              Pregària Vocacional.

Dia 26:  Presentació de la fisioterapeuta.

Dia 27:  Trobada informativa amb Mn. Josep Serra, director.

Dia 28:  Mn. Joaquim Brustenga es elegit membre del Patronat en             representació del col·lectiu de residents.

Dia 31:  Primeres vespres de la festa de Tots Sants.

              L’Arquebisbe elegeix membres del patronat a Mn. Josep M. Jubany i a Mn. Antoni Casas.

             El bisbe de Sant Feliu i el de Terrassa confirmen a Mn. Jaume Berdoy i al bisbe salvador Cristau com a membres del Patronat

 

 

 

Novembre

Dia   1: Tots Sants: Missa Concelebrada, vespres i castanyada.

Dia   2:  Dia dels difunts: Missa Concelebrada.

Dia   8:  Conferència del  professor Josep Lluís Vàzquez sobre  “Carles de

                         Foucauld, Renè Voillaume i l’espiritualitat de Natzaret”.

Dia 11:  Missa Concelebrada per guanyar el jubileu de l’any sant.

Dia 13:  Clausura de la Porta Santa a la Catedral.

Dia 15:  Reunió de Patronat.

             Segona part de la conferència de Josep Lluís Vàzquez.

Dia 16:  El Capítol Catedral elegeix a Mn. Josep Maria Turull membre del

                       Patronat .

Dia 22:  DVD documental: “Altamira”.

Dia 29:  Pregària vocacional.

Dia 30:  Defunció de Carme Martí, serventa de Mn. Anton Martínez Trilla.

 

 

Desembre

Dia   1:  Missa exequial difunta Carme Martí.

Dia   3:  Imposició del Pali al Sr. Arquebisbe, a la Catedral.

Dia   5:  Reunió de Patronat.

Dia   6:  DVD documental: “Opera- Cavallería rusticana”.

Dia   7:  Defunció de Mn. Martí Visa Gelabert.

Dia   8:  Festa de la Puríssima:  Missa concelebrada.

Dia 12:  Comença la construcció del Pessebre i l’ornamentació nadalenca.

Dia 13:  Conferència de Mn. Daniel Palau sobre: “La pastoral del     bisbe Torras i Bages”.

Dia 14:  Funeral de Mn. Martí Visa.

              Ingressa Mn. Pere Cornelles i Tubau.

Dia 18:  Concert de la Capella de Música Santa Maria.

             Col·lecta de Nadal de Càritas: 1635’00 €

Dia 20:  Sessió de Jocs de mans a càrrec del “Màgik Kim”.

Dia 21:  El Sr. Arquebisbe ve a sopar amb els mossens.

              Benedicció del Pessebre.

Dia 24:  Ofici de lectures i Missa del Gall. Piscolabis

Dia 25:  Missa solemne del dia de Nadal.

Dia 27:  Pregària vocacional.

Dia 28:  Bromes del dia dels Innocents.

Dia 31:  Vespres i “Te Deum” de final d’any.

 

 

 

 

 

CLOENDA

 

         En acabar l’esforç de plasmar per escrit els principals fets de la vida d’aquells que viuen a la Residència Sacerdotal Sant Josep Oriol ens plau assenyalar els objectius que ens proposàrem al moment d’iniciar aquest treball: el desig que sigui coneguda la vida i les activitats que es desenvolupen en ella; deixar per la posteritat un testimoni de la importància d’aquesta Institució per la vida de l’Església i deixar constància del fet  que el preveres ancians i malalts viuen joiosament el seu sacerdoci fins que són cridats a la vida definitiva.

 

         S’ha d’agrair als tres bisbes de la Província Eclesiàstica de Barcelona l’atenció i afecte que sempre han manifestat envers la Residència per aconseguir que en ella hi hagi una especial providència en l’atenció humana i espiritual i en l’ajuda en tots els sentits dels mossens ancians i malalts. Com també s’ha d’agrair al Patronat tot el que ha fet per vetllar pel bon funcionament de la Casa Sacerdotal i a totes aquelles persones que d’una manera o altre han ajudat a fer que en la Residència s’hi respiri un aire de germanor i de vida de família.

 

         D’una manera especial, des d’aquesta Memòria, s’ha agrair l’atenció que han tingut les Germanes Hospitalàries de la Santa Creu que des de la fundació de l’actual Residència, a l’any 1968 han tingut l’atenció d’atendre els residents en totes les realitats de la Casa i en totes hores, estant sempre disponibles per ajudar. Encara que amb la nova organització ha quedat reduïdes en nombre i en responsabilitats, sabem que sempre estan a punt per ajudar i atendre als sacerdots retirats.

 

         Demanem a Déu, que per la intercessió de Sant Josep Oriol, el nostre Patró, continuï vetllant per aquesta Casa i faci que no es perdi l’ambient i el clima sacerdotal i creixi cada dia més la germanor entre tots.

 

                                               Barcelona, 1 de gener del 2017

 

 

 

 

 

  Signat: Mn. Francesc Raventós    

rector emèrit de la Residència