Joan Güell, 198 08028 Barcelona

vida de cada dia

        La Residència Sacerdotal a més d’esforçar-se en realitzar la finalitat pròpia de la Fundació Sant Josep Oriol d’atendre i assistir corporalment  i espiritual als sacerdots acollits a ella s’esforça, també, en donar als residents un ambient de família, i respectant la vida personal de cada mossèn, facilitar actes comunitaris i activitats que agermanen, distreuen i enriqueixen la seva vida de persones jubilades. Cal dir, però, que els sacerdots de la Residència viuen habitualment en un ambient de recolliment i pau, alimentant la seva vida humana i espiritual amb lectures, pregàries, passejades, distraccions amb la televisió i la ràdio, i ajudant a alguna parròquia o exercint alguna altra activitat ministerial sempre que els ho permet la salut que en els seus anys es veu limitada, cada dia més.

         Les activitats comunitàries que ofereix la Residència als mossens jubilats solen ser de dimensió religiosa i espiritual, de caire social, cultural, de distracció i d’informació.

         En les de caire religiós s’han d’esmentar en primer lloc les concelebracions diàries de l’Eucaristia en les quals hi participen la majoria dels mossens. Són tres les concelebracions actualment establertes: una a les vuit del matí, una altra a les deu i una tercera a les onze a la capella dels malalts especialment assenyalada pels mossens que tenen la salut més limitada. En les festes, diades i solemnitats, a fi de donar-hi més relleu, se celebra una sola concelebració a la qual hi assisteixen tots els residents,  fins hi tot els malalts que no estan allitats i també de les religioses i altres persones tant de la Casa com veïns i familiars. Aquestes festes més assenyalades són les següents: la diada de Cap d’any, la festa de l’Epifania, la Candelera amb la benedicció de les candeles, la Quaresma amb el dimecres de cendra, la Setmana Santa i la Pasqua, la festa del Patró de la Residència, Sant Josep Oriol, Sant Josep, l’Ascensió, i la Pentecosta. També la festa del Beat Pere Tarrés, la de Corpus amb la processó del Santíssim pel jardí, la festa del Sagrat Cor i la de l’Assumpció de la Mare de Déu, la festa de la Santa Creu, patronal de les Germanes Hospitalàries, la de Tots Sants i el dia de la Commemoració dels difunts, la festa de la Immaculada i la solemnitat del Nadal amb l’ofici de lectures i la Missa del Gall. Cal dir que en aquestes diades, a més de la celebració solemne de la Missa, s’hi afegeix, com a complement joiós, el dinar festiu acompanyat del cava i postres de pastisseria. De totes aquestes festes les que tenen més relleu són la Pasqua, amb la Setmana Santa que la precedeix, el Nadal i la festa patronal de Sant Josep Oriol.

         En la festa del Patró de la residència hi acostumen a participar-hi els prelats de les tres diòcesis, els membres del Patronat, el rector de la parròquia de Les Corts i el confessor. La missa d’aquest any va ser presidida pel senyor Cardenal, amb l’assistència dels mossens residents i d’alguns membres del Patronat. A l’acabar la concelebració es va venerar la relíquia del Sant amb el cant dels “goigs” propis de la Residència. Posteriorment es va celebrar una reunió del patronat presidida pel Sr. Cardenal i amb assistència del bisbe de Sant Feliu, que al finalitzar van visitar les obres realitzades en el nou pis i les corresponents habitacions.I al migdia es va celebrar el dinar de germanor presidit pels prelats.

         A aquests actes de caire religiós que ofereix la Residència als mossens acollits cal afegir-hi les conferències d’espiritualitat en el temps de la Quaresma per ajudar principalment als residents als quals  els és difícil, per no dir impossible, de participar en uns exercicis espirituals en algunes tandes que al llarg de l’any se celebren per a preveres en alguna casa d’espiritualitat. Aquest any les ha donat el canonge degà, Joan Guiteres. També cada darrer dimarts de mes s’ha pregat per les vocacions en un acte eucarístic, i els divendres de Quaresma s’ha fet l’exercici del Via Crucis. Tots els diumenges, i també en les principals festes, se celebra comunitàriament la pregària litúrgica de les Vespres. I cada dia, abans del sopar, es resa en comunitat la pregària popular del Rosari, en la qual s’hi afegeix, en els dies corresponents, les pregàries o cants propis dels temps o diades corresponents. Aquestes són: la Setmana per la Unitat dels cristians, el  mes de Maria, el mes del Sagrat Cor, la festa de Crist Rei, Sant Josep Oriol, Beat Pere Tarrés, Beat Josep Casas Ros, i el “Te Deum” a l’últim dia de l’any. Així mateix s’han cantat els “goigs” en alguns diades, com Lourdes, Fàtima, la Mercè, el Roser,...

         També la Casa facilita el poder rebre el sagrament de la reconciliació als mossens, especialment als qui els és més difícil traslladar-se a un altre lloc. Aquest ministeri l’exerceix un dia al mes Mn. Joan Déu, prevere del bisbat de sant Feliu.

         Aquest any, a més, s’ha administrat comunitàriament el Sagrament de la Unció dels malalts a trenta cinc mossens i a set altres residents. S’ha fet una jornada de pregària (el dia 13 de març) seguint la petició del Sant Pare de lloar Déu i pregar pel proïsme. I, des del dia de la Puríssima, s’ha resat la pregària de l’any jubilar de la Misericòrdia.

         De caire social hem d’anotar les celebracions exequials dels nou mossens que al llarg de l’any han mort. Són celebracions molt viscudes amb l’assistència dels familiars, preveres, amics i antics feligresos. El difunt queda exposat fins l’hora de l’enterrament a la mateixa capella de la Residència, però en el cas de Mn. Francesc Tena va estar de cos present a les dependències parroquials de Les Corts, d’on havia estat rector, i en aquesta mateixa parròquia es van celebrar les exèquies. Els enterraments dels mossens Josep Maria Joan-Torras, Albert Castilla, Ramon Casafont i Daniel Monserdà van ser presidits pel bisbe de Terrassa, ja que eren incardinats d’aquest bisbat, essent els altres oficiats pel Sr. Cardenal de Barcelona o pel bisbe auxiliar, menys el de Mn. Pau Caldés el qual havia lliurat el seu cos a la Ciència i per tant no va tenir “Capella Ardent” ni enterrament però es va celebrar la missa exequial a la Residència. Posteriorment a l’acte de les exèquies els difunts van ser traslladats al cementiri  acompanyats dels familiars i de la direcció de la Casa.

         Ajuda a fomentar l’ambient de família el poder felicitar a cada mossèn en els aniversaris del naixement, de l’onomàstica i de l’ordenació presbiteral. Això s’aconsegueix gràcies a la llista que mensualment apareix en la cartellera d’anuncis La majoria dels mossens en el dia del seu Sant Patró acostumen a convidar, en el dinar, a tots amb postres de confiteria.

Especialment s’ha celebrat el dia de Sant Sebastià, l’onomàstica del bisbe auxiliar, resident de la Casa, i el dia de Santa Cristina, la de la superiora de les religioses; com també s’han enviat felicitacions als bisbes de la Província Tarraconense i a la Mare General de les Germanes Hospitalàries.

         També agermana el fet de donar relleu a les tradicions  populars: com les sorpreses el dia dels Reis, la truita amb botifarra el dia de dijous gras; la crema el dia de sant Josep, la “mona” del dia de Pasqua; la coca en la revetlla de sant Joan; la celebració de la nit de Tots Sants amb el res del rosari i la llaminadura dels panellets i castanyes; els torrons i neules per Nadal, i les bromes al menjador en la diada dels sants Innocents. També per les festes de Nadal el bastiment del pessebre, al peu de l’escalinata de l’entrada a la Residència, davant del qual a la vigília de Nadal es fa la seva benedicció i s’hi canten nadales.

         Alguns residents han participat en la missa de Festa Major de Les Corts, ja que és la parròquia de la Residència i el rector, perquè participem de la festa del barri, ens ha obsequiat amb postres de pastisseria al dinar. La Residència no s’ha desvinculat de la vida del bisbat: a més de participar un bon grup de mossens a la Missa Crismal a la Catedral, i a l’acte de l’entrada del nou Arquebisbe, s’ha col·laborat en les principals col·lectes que organitza el bisbat, s’han seguit les reunions del consell Presbiteral a través del representant dels clergues jubilats i s’han tingut a la Casa reunions de mossens, com  l’assemblea dels afiliats al Montepio del Clero de Madrid, i també la de la promoció sacerdotal de l’any 1951.

L’aportació a les principals col·lectes ha estat el següent:

la Campanya contra la fam en el món, amb 2.535’00 €.

la d’ajuda  al Seminari amb 1.686’00 €.

la d’ajuda als Sants llocs de Terra Santa amb 2.645’00 €.

la de Càritas en el dia de Corpus amb  2.911’80 €.

la de missions: col·lecta del Domund també amb 2.265’00 €.

la de Germanor amb: 1.481’90 €.

i la de Càritas en les festes de Nadal: 2.031’00 €.