Missa exequial per Mn. Pere Cornelles Tubau

0
215

Morí a Barcelona el dia 14 d’agost de 2018. Va neixer el 20  de juliol de 1929. Ingressà al Seminari Menor de La Conreria i l’any 1955 passà al Seminari Mejor, on va cursar els estudis de Filosofia i de Teologia.Va rebre l’ordenació sacerdotal a Santa Maria de Cornellà de Llobregat el 17 de setembre de 1961

La seva vida sacerdotal la va dedicar sobretot als joves delinqüents, com a deixeble del sacerdot Mn.Pere Oliveras. Fundà l’Obra de Reinserció Social (OBINSO), a la que va dedicar la seva vida fins que el seu delicat estat de salut li va impedir realitzar aquest ministeri i va ingressar a la Residència Sacerdotal de Sant Josep Oriol, on visqué els darrers mesos.

Mn. Pere Cornelles va deixar el seu cos a la ciència i per aquesta raó la missa exequial en sufragi de la seva ànima es va ajornar final dia 24 d’agost. de 2018, Fou presidida pel cardenal Joan Josep Omella a les 11 hores a la capella de la Residència. El cardenal Omella va concelebrar l’eucaristia acompanyat a l’altar per Mn. Salvador Bacardit, vicari episcopal de Barcelona i delegat episcopal de Càritas Diocesana, que va acompanyar Mn. Pere Cornelles en el seu apostolat amb joves sortits de la presó, i pel director de la Residència i canonge de la catedral, Mn. Josep Serra. Varen concelebrar l’eucaristia els sacerdots de la casa. Hi varen estar presents familiars, amics del mossèn i col·laboradors d’OBINSO, l’obra a la qual mossèn Cornelles “es va entregar amb tota ànima i tot el cor durant la seva vida”, com va dir el cardenal Omella en unes parsules finals de la missa, especialment dirigides als col·laboradors d’OBINSO.

Es varen fer aquestes lectures: Romans 6,3-9 (la nova vida dels batejats en Crist); Salm responsorial 62 (“Tot jo tinc set de vós, Senyor, Déu meu”); i Evangeli de Sant Mateu 25, 31-46. Aquest text era molt adient a la missa en sufragi de Mn. Cornelles, ja que ell va fer, realitat, en la seva vida apostòlica, aquestes paraules de Jesucrist: “Quan em veiéreu despullat, em vau vestir, quan estava malalt, em vau visitar, quan era a la presó, vinguéreu a veure’m… Us ho dic amb tota veritat: tot allò que fèieu a cadascun d’aquests germans meus, per petit que fos, m’ho fèieu a mi”.

A l’homilia, el cardenal Omella va invitar els presents a “viure amb serenor i amb pau, perquè tots estem en camí cap al Senyor”. Amb una anècdota del papa Francesc –la devoció a la “Mare de Déu de los Mandarines”, molt popular al sud de Itàlia- va invitar a tots viure una tendra devoció a la Mare de Déu, “perquè una mare disculpa i perdona sempre els errors i els pecats dels seus fills”. “La nostra maleta és sempre pobra, i ningú entra al cel només per les seves obres, sinó sobretot per la misericòrdia de Déu. L’única manera de poder entrar al cel és estimar Déu i estimar els germans. Donem gràcies a Déu pel testimoni d’amor a Déu i als germans que ens ha deixat aquest mossèn amb la seva dedicació a l’obra social que ha impulsat”.

El cardenal Omella va dedicar les dareres paraules de l’homilia als sacerdots residents, dient-los: “Se m’eixampla el cor quan em diuen que en aquesta Residència hi ha molt bon ambient i que, com em diuen alguns residents, naturalment som diferents, però ens respectem, ens estimem i ens ajudem. Això eixampla el cor.”

Pregària dels fidels de Mn. Oriol Xirinachs

-Preguem per l’Església de Déu, cridada a anunciar la Bona Notícia als pobres. Que sigui fidel a aquest manament de Jesús. Preguem.

-Preguem pel bisbe de Roma Francesc i per tots els pastors de l’Església, que tal com Francesc ens demana, siguin pastors amb olor d’ovella. Preguem.

-Preguem per mossèn Pere Cornelles que va entregar la seva vida al servei dels germans predilectes de Jesús. Que rebi l’abraçada d’aquell que el va cridar a aquest servei. Preguem. 

-Preguem pels seus familiars i amics. Que en la vida de Jesús i en l’exemple de mossèn Pere Trobin consol i augment per a la seva esperança. Preguem.

-Preguem perquè OBINSO, l’obra creada i tan estimada per mossèn Pere, sigui la millor herència per aquells que col·laboraren amb ell i ara en són els seus hereus. Preguem.

-Preguem per totes les obres dedicades a retornar la dignitat als empobrits i per tots aquells que hi treballen. Que sapiguem veure-hi i estimar la llavor del Regne que Jesús inicià. Preguem.

-Preguem per tots nosaltres que participem en aquesta Eucaristia. Que el Jesús pobre i entregat per nosaltres, que ara celebrem, ens porti a viure amb goig el fet de saber que quan som febles és quan so, forts. Preguem.

Poesia de Mn. Joaquim Vives, cantada al final de la missa

Al final de l’eucaristia, abans de cantar el “Rosa d’abril”, es va cantar aquesta poesia que Mn.Joaquim Vives va dedicar al mossèn difunt.

                          Bon pagès de la nostra comarca,
                          vas entrar al Seminari al Seminari als vint anys,
                          tot content i amb el goig a la cara,
                          juntament amb dos altres companys.

                         Admirant Mossèn Pere Oliveres,
                         de seguida tu el vols imitar,
                         de le drogues, dels vicis i penes
                         cerques joves i nois per salvar

                         Ton amor paternal és continu,
                         els escoltes i estimes com a fills,
                         obres pisos i crees l’OBINSO,
                         allunyant-los de tots els perills.

                         Als cinquanta-sis anys de gran tasca,
                         el teu Pare t’ha dit: “ja has fet prou”.
                         Vine ja, puja al cel i descansa,
                         que l’amor del Senyor tot ho mou.

                                                               Mn. Joaquim Vives