Missa exequial per Mn. Joan Barat Graells

0
281

Va morir a la Residència Sacerdotal Sant Josep Oriol el 10 de gener de 2020. Va néixer, fa 86 anys, a Olvan, de la diòcesi de Vic i va fer els estudis en el Seminari d’aquesta diòcesi, fins que es va incardinar a la nostra arxidiòcesi. Va ser rector sobretot d’aquestes tres parròquies: Capellades, Alella i Santa Maria de Mataró.

La missa exequial de cos present es va celebrar a la capella de la Residència Sacerdotal el dissabte 11 de gener i fou presidida pel cardenal Lluís Martínez Sistach, que  va concelebrar amb els mossens residents i amb altres mossens vinculats a les parròquies a les que va servir mossèn Joan Barat. Nombrosos fidels omplien la capella, entre els quals hi havia el germà i les  germanes del mossèn i els demés familiars i també feligresos, sobretot de les parròquies de Capellades, d’Alella i de Santa Maria de Mataró.

Varen acompanyar el cardenal Martínez Sistach a l’altar Mn. Josep Colomer Busquets, rector de Premià de Dalt, i Mn. Josep Serra, director de la Residència Sacerdotal. Es varen proclamar aquestes lectures i pregàries bíbliques: Romans 6, 3-9 (“Comencem una nova vida”); Salm responsorial 41 (“Com la cérvola es deleix per l’aigua viva, també em deleixo jo per vós, Déu meu”); Evangeli segons sant Joan 6,51-58 (“Qui menja aquest pa viurà per sempre. Jo el ressuscitaré el darrer dia”).

A l’homilia el cardenal i arquebisbe emèrit va explicar les lectures que s’havien fet i va destacar que el naixement i la mort com els dos moments fonamentals de la vida i que, gràcies a la fe, sabem que la mort no és el final de tot, sinó que és l’entrada en una nova vida. Una vida en Crist que rebem en el baptisme i vivim en tota la vida cristiana, sobretot en el misteri eucaristic, que és com la síntesi de tota la vida que viu el cristià unit a Jesucrist.

També va recordar els 86 anys de vida de Mn. Joan Barat i els seus 62 d’exercici del ministeri com a prevere, sobretot a les parròquies de Capellades, d’Alella i de Santa Maria de Mataró. Finalment, expressà el condol als familiars i amics del mossèn en nom del cardenal-arquebisbe de Barcelona i en nom propi. I també demanà a tots els presents una pregària pel foment de les vocacions sacerdotals a tota l’Església i a la nostra arxidiòcesi.

Al final de la celebració una de les germanes de Mn. Joan va donar les gràcies a la Residència Sacerdotal per haver acollit i tingut cura del mossèn els darrers anys, i també va agrair a tots els presents –molt nombrosos- la seva assistència a l’eucaristia i per les seves pregàries per l’etern descans del seu germà.

Al final es cantà la pregària litúrgica de comiat In paradisum deducant te angeli i el “Rosa d’abril” o Virolai a la Mare de Déu de Montserrat. Abans, però, es va cantar aquesta composició poètica que Mn. Joaquim Vives, company de Residència, va escriure en record de Mn. Joan Barat Graells.

Al poblet d’Olvan, prop de Berga,
entre el riu Llobregat-Pontarró,
camps de pins, bestiar i terra ferma,
vares néixer en un mes de calor.

El Senyor et va cridar de ben jove,
vas entrar al Seminari de Vic.
bons estudis de coses ben noves
llumejaven els dies, les nits.

I després vas venir a Barcelona:
Capellades, Alella, Mataró.
Van aprendre el teu zel que enamora,
de la teva fe plena d’amor.

La salut poc a poc es queixava,
l’esquena se t’anava arquejant,
el teu cap i el teu cor es tocaven…
I Jesús et diu puja amb els Sants.

                              Mn. Joaquim Vives