Benedicció del Jardí Esther i Caridad

0
143

Diumenge 23 de febrer va ser un dia assenyalat a Gavà, per la benedicció d’un espai verd, adjacent a la Parròquia de Sant Pere, dedicat a Esther Paniagua i Caridad Álvarez, religioses agustines missioneres, que van morir a Àrgel l’any 1994, en el context de persecució religiosa que vivia aleshores el país magrebí. El 8 de desembre de 2018 van ser beatificades a Orán, juntament amb altres religiosos màrtirs, entre ells el bisbe d’Oran, Pierre Claverie, i els 7 monjos francesos de Tibhirine.

Esther és de León i Caridad de Burgos. Podríem preguntar-nos: i quin lligam tenen amb la ciutat de Gavà? Cari, com li deia tothom, va viure a la comunitat de les agustines en aquesta ciutat i va treballar al col·legi de la Immaculada del 1981 al 1983. Des de la cuina, on feia honor al seu nom amb actitud de servei, era molt coneguda i estimada, perquè era una persona molt oberta i es relacionava amb tot el personal de l’escola. Esther va viure la seva vocació missionera sobretot a Algèria, estimant aquell poble i aprenent l’àrab per poder atendre’ls millor com a infermera.

Des del moment de la seva mort, a totes les escoles i obres de les agustines missioneres, també a Gavà, s’ha parlat sempre, i molt, de l’Esther i la Cari, com a exemple de qui arrisca i dona la vida per amor als altres.
D’aquesta estimació va sorgir la idea de fer quelcom en record a elles en aquesta ciutat i la iniciativa es va materialitzar el passat diumenge 23 de febrer, col·locant una plaça en la façana lateral del temple parroquial de Sant Pere, en un espai de jardí que és propietat de la parròquia i cedit a l’ús públic del municipi.
Aquell diumenge era especial per als nens i nenes de la catequesi, que en el seu camí de preparació a la primera comunió, rebien un crucifix de fusta i el catecisme durant la missa de les 12h, presidida pel bisbe Agustí, que els hi va dedicar una homilia adaptada a ells.

Un cop acabada l’eucaristia, a l’exterior, es va realitzar la benedicció de la placa i el jardí, en un senzill i entranyable acte, amb molta participació. Eren presents la comunitat agustina de Gavà, que són set religioses; altres tres, provinents de Terrassa; la superiora provincial de les agustines missioneres, Mª Jesús Rodríguez –que era amb l’Esther i la Cari quan les van matar–, amb l’ecònoma provincial; l’equip directiu de l’escola i bastants professors del claustre; molts de la comunitat cristiana de la parròquia i la ciutat. L’acte va acabar amb la interpretació d’una cançó dedicada a les màrtirs agustines, que van composar uns docents de Gavà amb motiu de la seva beatificació: un moment molt emotiu.

Origen del contingut