En un de cada tres països del món es produeixen greus violacions de la llibertat religiosa

0
30

ACN adverteix de la forta reculada d’aquest dret a escala mundial en la seva XV edició de l’Informe de Llibertat Religiosa 2021

El dret a la llibertat religiosa està en caiguda lliure. El 67% de la població mundial, 5.200 milions de persones, viuen en països on es produeixen greus violacions a la llibertat religiosa, la qual cosa suposa que poden ser discriminats, marginats o perseguits per causa de la seva fe.

Ajuda a l’Església Necessitada (ACN) ha presentat a Roma de manera oficial la seva XV edició de l’Informe de Llibertat Religiosa en el Món 2021 (ILR), així com en diferents ciutats a tot el món com Sao Paulo, Londres, Berlín o Varsòvia. Des de 1999, aquest informe analitza cada dos anys el grau de compliment o respecte d’aquest dret humà en tots els països del món (196) i per a totes les religions.

1 de cada 3 països del món no respecta la llibertat religiosa

L’Informe de Llibertat Religiosa 2021 destaca que en 1 de cada 3 països del món no es respecta la llibertat religiosa, recollida en l’article 18 de la Declaració Universal dels DDHH. En 62 països (el 31,6%) en ple segle XXI es viola aquest dret fonamental.

En 26 d’aquests països (13%) seguir un determinat credo pot implicar persecució. Aquesta llista constitueix els hot countries”, aquells països més perillosos del món per viure una determinada religió en llibertat. En 36 països (18,6%) pots arribar a ser discriminat. Nou països han passat de no estar categoritzats en l’Informe de 2018 a aparèixer en vermell directament: set d’Àfrica i dos d’Àsia.

La radicalització del continent africà

Una de les principals conclusions que llança aquest últim ILR destaca la radicalització del continent africà, especialment a l’Àfrica subsahariana on s’ha produït un fort increment de la presència dels grups gihadistes en aliança amb desenes de grups violents locals. Burkina Faso i Moçambic són dos exponents del succeït. En el 42% dels països africans s’ataca ja la llibertat religiosa.

És un fet que els terroristes islamistes s’han desplaçat de les planes de Síria i l’Iraq a Orient Mitjà cap al sud, al continent africà, sembrant el terror i conquistant territoris. Aquests grups gihadistes tenen la pretensió d’establir un “califat transcontinental” amb l’ajuda de la tecnologia digital per a la radicalització i reclutament de seguidors.

En els dos últims anys, segons l’ILR, els governs autoritaris i els grups fonamentalistes han intensificat la persecució religiosa. De fet, la supremacia ètnica-religiosa als països de majoria hindú i budista a Àsia han oprimit encara més a les minories religioses, reduint-les a l’estatus de ciutadans de facto de segona classe. L’Índia és l’exemple més atroç, però també passa al Nepal, Sri Lanka o Myanmar, entre d’altres.

Canviar-se o deixar la teva religió comporta greus conseqüències legals i/o socials en el 21% dels països del món (en 42) i L’Informe subratlla que els delictes contra nenes i dones segrestades, violades i obligades a canviar la seva fe en conversions forçades es van registrar en un nombre creixent de països.

Llibertat religiosa i la pandèmia

La pandèmia de la COVID-19 ha tingut profundes implicacions per als drets humans en tots els països del món. Per la llibertat religiosa, desgraciadament també. Davant la magnitud de l’emergència, els governs van haver de prendre mesures extraordinàries en alguns casos no exemptes d’abusos i atacs a drets fonamentals.

Molts governs van imposar una limitació desproporcionada de la pràctica i el culte, en països com el Pakistan es va negar l’ajuda humanitària a les minories religioses, la COVID va ser pretext per a l’estigmatització religiosa com a causant de la pandèmia i molts grups gihadistes van aprofitar l’ocasió per expandir-se en zones amb menor control estatal.

Impunitat

El director d’ACN EspañaJavier Menéndez Ros, ha assegurat que “la llibertat religiosa és un dret humà en caiguda lliure” i que ACN està molt preocupada per la violació “sistemàtica de la llibertat religiosa” en 62 països del món.

Per la seva part, l’editora cap de l’Informe de Llibertat Religiosa, Marcela Szymanski, ha assegurat que el mapa mostrat “ressalta la impunitat que impera, perquè ningú fa res. Tots els autors que violen aquest dret necessiten acabar amb la diversitat de pensament, consciència i religió”. “L’home i la dona que pensa, que busca la veritat i la transcendència, és un obstacle”, ha afegit.

Ajuda a l’Església Necessitada

[embedded content]

T’ha agradat aquest contingut? Subscriu-te al nostre butlletí electrònic. Cada setmana, l’actualitat de l’Església diocesana al teu correu.

Origen del contingut