ORGANITZACIÓ

REGLAMENT

01

PRESENTACIÓ

La Residència Sacerdotal Sant Josep Oriol és la concreció externa de l’objecte i el fi de la Fundació Sant Josep Oriol, essent per tant la seva finalitat primordial l’exercici de la pietat i la caritat cristianes en forma de prestació d’habitatge i assistència corporal i espiritual a sacerdots que es trobin en situació de jubilació legítimament atorgada pel propi Bisbe diocesà i en tinguin necessitat (art. 2. Estatuts Fundació Sant Josep Oriol).

El Rector de la Residència és membre del Patronat de la Fundació i té cura del règim intern de la Casa en tots els seus aspectes, així com de la promoció i bon funcionament dels serveis necessaris o útils per al major bé dels residents, d’acord amb el Reglament de Règim Interior (art. 9.2. Estatuts Fundació Sant Josep Oriol).

El present Reglament constitueix la norma bàsica de funcionament intern de la Residència.

02

SISTEMA
D’ADMISSIÓ

Per a sol·licitar ingrés a la Residència Sacerdotal Sant Josep Oriol s’ha de ser prevere del presbiteri diocesà de l’Arquebisbat de Barcelona o de la diòcesi de Sant Feliu o de la de Terrassa, que es trobi en situació de jubilació civil i ministerial legítimament atorgada pel propi Bisbe diocesà, i tingui un grau d’autonomia suficient per a realitzar les activitats de la vida diària. Igualment, amb el vist i plau del Patronat, hi podran ingressar els preveres en edat de jubilació que ho demanin i que, per petició del seu Bisbe, continuïn en actiu en el ministeri pastoral.

Per a ingressar a la Residència l’interessat haurà de formular una sol·licitud al Rector d’aquesta, en la qual constin nom i cognoms; data i lloc de naixença; el seu DNI; l’adreça i el telèfon del lloc on resideix en el moment de fer la sol·licitud; la diòcesi on està incardinat i el càrrec actual o l’últim que ha tingut. Indicarà si, en cas de necessitat o incapacitació, és el Rector de la Residència o una altra persona qui cuidarà dels seus béns. Igualment indicarà la persona a avisar en cas de malaltia o traspàs.

Acompanyant aquesta documentació, en els dies previs a l’ingrés, haurà de lliurar un informe mèdic, juntament amb la fotocòpia del DNI, de la cartilla de la Seguretat Social i la relació de les mútues o altres entitats mèdiques a les quals estigui associat. En aquest certificat mèdic hi han de constar les malalties actives, les al·lèrgies i contraindicacions, la medicació que té prescrita i si li cal algun règim dietètic.

La majoria de les habitacions de la Residència són individuals, però hi ha també alguns apartaments per a dues persones. En ells hi podran ingressar el prevere amb la seva germana o amb la serventa (en casos excepcionals i amb el vist i plau del Patronat, pot ser ocupat l’apartament pel mossèn i un altre familiar). També caldrà aportar les dades personals i mèdiques de la persona que pugui acompanyar el mossèn en un d’aquests apartaments.

Cal saber que la germana, minyona o persona que acompanya algun mossèn, en el cas que li sobrevisqui, buscarà una nova residència en un termini limitat. La direcció, a la vegada, es compromet a ajudar la interessada a buscar la solució més adequada.

Tal com està actualment estructurada la Residència i pel bé dels residents que hi són atesos, no es poden admetre els mossens que, per la causa que sigui, no es valguin per ells mateixos o no puguin ser atesos amb els mitjans normals amb què compta la Institució. Tampoc no poden entrar a la Residència els mossens amb antecedents psiquiàtrics o esquizofrènics, amb malalties contagioses o que necessiten atenció mèdica continuada.

Excepcionalment sacerdots d’altres diòcesis, que no són de la Província Eclesiàstica de Barcelona, podran ser admesos a la Residència amb l’aprovació prèvia del Patronat i la petició escrita del Prelat propi. També, en el cas d’haver-hi habitacions individuals disponibles, i a criteri del Rector, sacerdots transeünts podran dormir una o més nits a la Residència com també usar el servei de menjador, havent avisat prèviament.

03

Funcionamient
i convivència

Les normes de funcionament intern, els horaris i les activitats que pugui tenir la Residència s’han concretat per ajudar la bona convivència de tots, donada la característica de la Casa. Cal esforçar-se entre tots, direcció i residents, per crear i mantenir a la Residència un clima d’ambient familiar.

Les Germanes Hospitalàries de la Santa Creu tenien cura dels malalts, de la infermeria i del personal que els ajudava en aquesta tasca. També tenien cura de la neteja i del personal assalariat que la realitza, com també de la cuina i del menjador amb el personal corresponent. Però aquesta comunitat de religioses ja ens ha hagut de deixar per falta de personal. I s’encarrega de tot això personal seglar.

El resident pot entrar i sortir de la Residència al seu albir, a les hores que la porteria està oberta: de 6’30 del matí a les 21’30 hores. Per raons de seguretat, dels residents i de la mateixa Residència, per a sortir en altres hores cal informar-ne el Rector. Si un resident preveu que per raó de la sortida no ha de participar d’algun àpat, cal que amb antelació suficient, si pot ser el dia anterior, ho comuniqui al personal que atén en el menjador; i si ha d’estar una o més nits fora de la Residència ho comunicarà al Rector, amb antelació suficient, deixant-li un telèfon o una adreça de contacte per si sorgís una urgència. Ja que tots els residents són grans, sempre serà una excepció el retorn en hores en què la Residència està tancada. En el cas de convenir que algun mossèn surti o retorni a les hores de la nit, el Rector deixarà la clau a l’interessat. La clau del carrer, per la seguretat de la Residència, no l’ha de tenir en possessió cap resident: el Rector la deixarà sempre que convingui.

Els mossens que presumptament estan incapacitats, a criteri dels seus encarregats o del Rector, i amb la finalitat de la seva protecció, sortiran sempre acompanyats de familiars o altres persones conegudes de la direcció. Es recomana a tot resident portar sempre una targeta amb la direcció de la Residència per tal de poder avisar en cas d’accident.

 

Els familiars i amics dels mossens residents podran visitar-los a qualsevol hora del dia, des de les nou del matí fins a les nou del vespre, llevat de les hores dels àpats. Les visites s’efectuaran normalment a les sales adjuntes a la porteria, però en cas de pujar a l’habitació del mossèn evitaran parlar de manera que puguin molestar els veïns. Els visitants, preveres o laics, sempre han de comunicar la seva presència a la recepció, on la portera (o porter) comunicarà al mossèn, per telèfon, la visita. Els familiars o amics no poden estar als espais de la Residència amb animals de companyia.

Per a celebrar reunions i convivències a la Residència caldrà l’autorització prèvia i explícita del Rector.

Els residents podran participar lliurement en totes les activitats que organitzi la Residència: eucaristies o altres actes religiosos, culturals com conferències, projeccions, excursions… però per fomentar l’ambient de germanor i de família es recomana que es faci tot el possible per participar-hi. D’una manera especial es recomana assistir a l’acte pietós que se celebra cada dia al vespre abans de sopar, és a dir rosari i Vespres.

Els residents poden utilitzar les instal·lacions, els objectes i aparells de la Residència tenint-ne cura. Quan es detecti alguna anomalia en aquestes instal·lacions comunes o en les de les habitacions pròpies caldrà que ho comuniquin a la direcció.

Podran també fer ús dels llibres de les dues sales de biblioteca, retornant els llibres al seu lloc un cop usats. Si els cal emportar-se algun llibre a l’habitació deixaran en el seu lloc del prestatge un senyal amb el seu nom i amb el del llibre. Quan el retornin el col·locaran al seu lloc o el deixaran sobre la taula si no recorden on estava.

Sempre que necessitin la prestació del treball d’algun operari (lampista, fuster, pintor, informàtic…) en faran conèixer el motiu a la direcció, la qual en veurà la conveniència i coordinarà la seva vinguda amb altres treballs. Les despeses que ocasioni el treball les abonarà la Residència, excepte quan el treball realitzat sigui quelcom de gust personal. Els residents no han de demanar directament l’execució de cap treball als operaris o al personal de servei de la Residència.

Els residents garantiran el silenci en favor dels altres residents, especialment durant la nit (de dos quarts d’onze del vespre fins les set del matí) i durant la migdiada per facilitar així el repòs dels residents. Evitaran els sorolls i procuraran la utilització amb volum moderat de la televisió, ràdios, tocadiscos.

No es podran rebre telefonades de l’exterior des de dos quarts de deu del vespre fins les set del matí, ja que queda tancada la centraleta i són desviades les trucades. I, llevat de casos urgents, no es passarà cap trucada als residents. Per trucar a l’exterior es podrà utilitzar el telèfon de les habitacions a qualsevol hora del dia o de la nit, procurant sempre, especialment a la nit, de no molestar els veïns.

És molt convenient que el resident tingui testament fet o que deixi indicat per escrit al Rector el que hom desitja que s’executi en cas de defunció. En tota defunció la Residència posarà tots els mitjans al seu abast per celebrar unes exèquies dignes i complir el que el mateix resident hagi indicat.

04

L’HABITACIÓ

La Residència facilita el mobiliari necessari. En el cas de voler tenir a la pròpia habitació algun moble personal de la seva propietat, caldrà tenir l’aprovació del Rector.

El resident tindrà cura de tots els mobles i objectes, tant els personals com els de la Residència, avisant de qualsevol desperfecte que hi descobreixi.

El resident col·laborarà en l’endreçament de la seva cambra, evitant el desordre i l’amuntegament d’objectes i papers ja que s’han de respectar les condicions de netedat, d’habitabilitat i d’higiene.

El resident tindrà cura de la utilització dels llums i les aixetes. Evitarà d’abocar en el WC materials que l’espatllin. En el cas d’una absència de dies, tindrà present de tancar l’aixeta de pas de l’aigua i de l’electricitat.

Els residents han de tenir a l’habitació els menys aliments possibles, com són fruita, bombons, galetes… la religiosa responsable del pis tindrà coneixement del lloc on els guarda per a respectar, si s’escau, les dietes específiques establertes per prescripció facultativa, com també per a evitar el deteriorament dels productes.

Per a clavar claus a les parets, a fi de penjar-hi algun quadre o per altres raons, sol·licitaran l’autorització expressa de la direcció la qual avisarà l’operari corresponent. Per tant no podran fer aquest servei altres operaris o persones amigues dels mossens, si no ho sap el rector.

Per tal de facilitar la neteja de les habitacions, sempre que sigui possible els residents la deixaran lliure en aquella estona.

05

EL MENJADOR

Els horaris del menjador seran: esmorzar de dos quarts de nou a dos quarts de deu, dinar a les dues del migdia, sopar a les vuit del vespre.

Els residents han de ser puntuals a l’hora dels àpats a fi de respectar el treball, els horaris i el descans del personal en general i del que té cura de la cuina i menjador. Si algun resident preveu que arribarà tard a algun dels àpats, es recomana no fer servir el menjador de la residència.

Els menús seran concretats setmanalment pel responsable de l’empresa que fa el servei de cuina, amb el vistiplau de la superiora de les Germanes Hospitalàries, i garantirà l’alimentació correcta i variada, i les diferents dietes que poden ser prescrites per ordre mèdic. Solament se serveixen menús diferents per prescripció facultativa.

Les places del menjador són fixes per facilitar les dietes i medicació dels residents. Amb tot, la seva ocupació pot ser modificada per la direcció de la Residència per necessitats del servei comú, d’acord amb el resident. També el resident pot sol·licitar un canvi de lloc a la direcció, la qual, un cop sospesat el motiu i les conseqüències, determinarà si és convenient o no fer la modificació demanada.

Els àpats només se serviran a les habitacions per malaltia o en cas de prescripció mèdica.

No es poden treure aliments ni utensilis del menjador sense l’autorització dels responsables.

Els residents que ocupen un apartament també podran utilitzar el servei de menjador, ja sigui habitualment o en ocasions puntuals, d’acord amb la direcció. Igualment podran utilitzar el servei de menjador els sacerdots, religiosos o seglars, familiars o amics, que els acompanyin, havent avisat amb anticipació i adaptant-se a l’horari i al menú que se serveixi.

Per a facilitar el servei de distribució del menjar o de la recollida de plats cal evitar, tant com sigui possible que, durant els àpats, els residents canviïn de taula en taula.

06

Serveis litúrgics

Els residents sempre podran celebrar o concelebrar l’Eucaristia en la capella de la Residència. Utilitzaran els paraments de què disposa la casa o els seus propis ornaments: llibres i calzes, que guardaran en la seva habitació o en el lloc que els deixi disponible la persona que té cura de la sagristia.

Els residents, que per als seus ministeris fora de la Residència ho necessitin, podran fer servir els llibres litúrgics, els Sants Olis o emportar-se l’Eucaristia, havent avisat la responsable de la sagristia. Amb més gran motiu cal demanar-ho a ella si és un sacerdot aliè a la Residència.

L’horari apropiat per a celebrar la Missa és el temps que hi ha des de les vuit fins a les onze del matí. Per fer-ho a altres hores caldrà demanar-ho a la persona que té cura de la Sagristia.

La capella del primer pis, al costat de la infermeria, és d’ús exclusiu dels malalts i impossibilitats. Cada dia a les onze se celebrarà una Concelebració per facilitar-los la participació. En aquesta capella no s’hi celebrarà cap més Missa sense permís del Rector.

Els dies en què hi ha una Concelebració festiva de la Residència, tots els sacerdots residents procuraran participar-hi fora del cas que estiguin impedits o tinguin un servei a realitzar en un altre lloc. A la Residència, aquells dies, no se celebraran altres Misses sense l’autorització del Rector.

El resident que vulgui celebrar un acte religiós en la capella de la Residència amb familiars o amics haurà de tenir l’autorització expressa del Rector. També necessita aquesta autorització el sacerdot no-resident que demani per celebrar la Missa o algun sagrament.

07

Atenció sanitària

La Residència disposa d’un servei mèdic propi, amb visites periòdiques i sempre que se’l crida. Els residents poden seguir amb el seu metge i amb les mútues d’assegurances en les quals estan inscrits en ingressar. Cal, però, que el servei d’infermeria de la Casa tingui el carnet original o la fotocòpia d’aquestes assegurances.

La Residència compta amb una persona com a responsable sanitària amb la titulació idònia que, ajudada per auxiliars sanitaris, es responsabilitza juntament amb la direcció dels aspectes següents:
a) Accés dels residents a l’atenció sanitària necessària.
b) Organització i control dels medicaments.
c) Supervisió dels menús i pautes d’alimentació.
d) Control assistencial de cada resident.
e) Condicions higièniques de l’establiment, dels residents i del personal.
f) Facilitar l’adquisició dels medicaments a l’ambulatori de la Seguretat Social i a la farmàcia, si el resident no diu res en contra.

El resident, en el moment del seu ingrés, haurà de fer els tràmits corresponents per a procedir al canvi de metge de capçalera de la Seguretat Social, corresponent al domicili de la Residència.

Els medicaments que hagin estat prescrits facultativament a cada resident seran administrats i custodiats, en la farmaciola de la Residència, pel personal responsable. En aquest sentit no es permet l’existència de cap tipus de medicació o material sanitari a les habitacions dels residents, fora que es disposi de l’autorització de la direcció del Centre i amb el coneixement i control del personal responsable.

Les despeses econòmiques que s’originin pel trasllat del residents a clíniques, hospitals o ambulatoris, com per l’atenció d’algun metge especialitzat o medicació especialitzada que superin la cobertura que faci la Seguretat Social, o la mutualitat del resident o el servei mèdic propi de la Residència, seran abonades pel mateix resident, d’acord amb les seves possibilitats.

Els residents estan obligats a permetre els exàmens mèdics que indiqui la direcció, fets pel Metge o la responsable sanitària de la Residència. Tanmateix seran d’obligat compliment les normes i pautes donades per ella.

El resident és responsable de la seva higiene personal, sempre que sigui possible fer-se-la ell mateix. En els altres casos el personal cuidador s’encarregarà d’ajudar a fer, o de fer, aquesta higiene.
Per a demanar l’ajuda d’un auxiliar sanitari, fora d’una urgència, cal sol·licitar-la sempre a la responsable i no pas al mateix sanitari.

 

08

EL MENJADOR

La Residència disposa de servei de bugaderia propi per a la roba d’ús personal dels residents. És imprescindible que la roba que portin a rentar estigui degudament identificada, ja que, si no és així, la Residència no es farà responsable d’aquelles peces que no compleixin aquest requisit. Quan adquireixin nova roba cal que la facin marcar abans d’usar-la. Si no està marcada i s’hagués de rentar per haver-se fet servir, s’haurà de lliurar a part i avisar la persona responsable de la bugaderia.

El resident col·locarà la roba que s’hagi de rentar en la bossa adient que tindrà en l’habitació i la guardarà dins el propi contenidor (no en l’armari) per a ser recollida, cada setmana, el dia que s’assenyali.

Les responsables de la bugaderia cuidaran de la roba dels incapacitats, i podran efectuar un repàs de la roba personal de cada resident per ajudar-los a mantenir-la i a renovar-la. La roba del resident que es vagi deteriorant haurà de ser renovada i proveïda pels mateixos residents.

La roba que necessita tintoreria, i la que indiqui la responsable de la bugaderia, serà duta pel mateix resident o pel personal de la Residència a l’establiment corresponent, abonant-ne ell les despeses.

09

aportació econòmica

La Residència cobra mensualment dels residents la quantitat estipulada pel Patronat, que resulta ser molt inferior del que li correspondria, ja que, per voluntat episcopal, el cost no ha de superar el poc que ingressen mensualment els mossens. Cada any es revisarà la quantitat aportada tenint present l’IPC i l’augment que hagi pogut tenir de la retribució que reben. El que falta per cobrir, de les despeses, ho aporta la Residència.

Els residents cal que prenguin consciència de l’estat deficitari a què mensualment es veu obligada l’economia de la Casa. A part d’altres mitjans que té la Residència per a cobrir el dèficit, ells la poden ajudar aportant-hi donatius i deixant algun llegat en el propi testament.

La Residència procedirà al cobrament de la despesa mensual, per mesos vençuts. Es cobrarà l’import de l’estança (segons sigui habitació individual o apartament), més la despesa de menjar (els d’apartament segons els blocs d’àpats que facin al menjador), i també les despeses que hagin tingut de telèfon, electricitat, manteniment informàtic, gas (per als d’apartament) i altres despeses que es puguin presentar.

Només es descompta la despesa del menjar quan el Resident estigui absent de la Residència més d’un mes, per vacances o malaltia.

Els serveis complementaris prestats per la Residència o les compres que els hagin pogut fer les responsables seran facturats a finals del mes, diferenciats de la resta de conceptes.

Quan el resident sofreixi una incapacitació o un empitjorament del seu estat físic o psíquic caldrà que cuidi de les seves pertinences la persona indicada en el full d’ingrés (el Rector de la Residència, familiar o amic).

Els residents, per no crear greuges comparatius, no han de donar propines directament al personal que presta el seu treball a la Residència. Sempre que se’n vulguin donar cal fer-ho per mitjà de la Direcció o d’acord amb ella.

PATRONAT

Article 7 dels Estatuts de la Fundació sant Josep Oriol

El Patronat estarà compost pels membres següents:

El President o President Delegat
El Director de la Residència
Un membre designat per l’Arquebisbe Metropolità de Barcelona
Un membre elegit pel Consell Presbiteral de Barcelona
Un membre elegit pel Capítol de la Catedral de Barcelona
Un membre designat pel Sr. Bisbe Diocesà de Sant Feliu de Llobregat
Un membre elegit pel Consell Presbiteral de Sant Feliu de Llobregat
Un membre designat pel Sr. Bisbe Diocesà de Terrassa
Un membre elegit pel Consell Presbiteral de Terrassa
Un sacerdot jubilat i beneficiari de la Fundació, elegit pel col·lectiu de sacerdots beneficiaris

DIRECTOR

El Rector de la Residència és membre del Patronat de la Fundació i té cura del règim intern de la Casa en tots els seus aspectes, així com de la promoció i bon funcionament dels serveis necessaris o útils per al major bé dels residents, d’acord amb el Reglament de Règim Interior (art. 9.2. Estatuts Fundació Sant Josep Oriol).

Per a ingressar a la Residència l’interessat haurà de formular una sol·licitud al Rector d’aquesta. És molt convenient que el resident tingui testament fet o que deixi indicat per escrit al Rector el que hom desitja que s’executi en cas de defunció.

Fins el mes de novembre del 2013 ha estat Rector
Mn. Francesc Raventós i Pujol.

Des d’el mes de novembre de 2013 Mn. Joan Rodriguez i Gómez.

Mn. Josep Serra i Colomé des de setembre 2016 fins desembre 2021

Actualment, des de 3 gener de 2022 Rvd. Sr. Saturnino Rodríguez Rodríguez amb el càrrec de Director-Gerent